Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні катастрофічно зношені електрички: що буде з приміськими потягами через два роки

"Укрзалізниця" щорічно зменшує кількість вагонів у складах і скорочує періодичність курсування поїздів, щоб продовжити термін служби електричок. Чому зношеність приміських поїздів досягла критичного рівня і чи можливо їх врятувати, дізнавався "Сегодня".

В Україні катастрофічно зношені електрички: що буде з приміськими потягами через два роки


Електрички збиткові, а грошей на нові немає

Приміські потяги в країні зношені на 85-97% – всі вони зроблені в 60-90 роках минулого століття. Єдиний транспорт у нормальному стані – рейкові автобуси, але їх у країні всього 14. За законом про залізничний транспорт, купувати і ремонтувати потяги повинна "Укрзалізниця" спільно з містами. Але місцевими бюджетами за 26 років гроші не виділялися й разу, а коштів залізничників не вистачає, стверджує начальник департаменту приміських пасажирських перевезень "Укрзалізниці" Володимир Скобленко. За останні 16 років парк зменшився на 52 вагона і 44 дизель-поїзда. Через це склади електричок скоротилися з 10 вагонів на маршрут до восьми-шести, а по деяких маршрутах їздять електрички з чотирьох вагонів.

"Темпи старіння парку електро- і дизель-поїздів значно випереджають темпи його оновлення. Починаючи з 2009 року, не куплено жодного електропоїзда для приміського сполучення", – говорить Володимир Скобленко.

За офіційними даними, середній вік електропоїздів досяг 33,5 років, а кількість пасажирів-пільговиків – 80%. В "Укрзалізниці" відзначають, що електропоїзди в 2017 продовжать курсувати за своїми напрямками: "Скасування маршрутів у 2017 не планується, але бувають випадки відміни приміських поїздів на кілька днів через ремонтні роботи". Після вичерпання строку роботи потяг відправляють на капітальний ремонт. У 2017 році залізничники планують провести капремонт 10 електропоїздів приміського сполучення.

Щоб продовжити термін експлуатації електричок, підприємство, як і раніше, буде змінювати періодичність курирування, обмежувати маршрути, а також зменшувати кількість вагонів у поїздах, відзначають в "Укрзалізниці".

Хто повинен закуповувати нові потяги

"Враховуючи збитковість приміських перевезень, регіональні підрозділи "Укрзалізниці" постійно ведуть роботу з облдержадміністраціями щодо підвищення тарифів на перевезення пасажирів", – зазначають у департаменті приміських пасажирських перевезень компанії.

Але і з держбюджету ніколи не виділялося грошей на нові приміські електрички, стверджують у компанії. За словами колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, в Європі поїзди купуються за рахунок державного та місцевого бюджету.

"В Україні іншої альтернативи немає, крім того, щоб почати купувати електропоїзди за рахунок бюджету. Наприклад, Німеччина на свої залізні дороги на рік виділяє 10 млрд євро, які йдуть на покриття пільг пасажирів, на купівлю нових електропоїздів та інфраструктуру", – говорить він.

У Дніпропетровській обласній держадміністрації нам розповіли, що обласний бюджет не може виділяти гроші на "Укрзалізницю", оскільки це заборонено бюджетним кодексом. Експерт з бюджетних питань Асоціації міст України Ігор Онищук підтверджує, що дійсно з міських бюджетів повинні були надходити гроші філіям "Укрзалізниці", але за рахунок субвенцій з держбюджету.

"Раніше була субвенція на придбання нових вагонів і поїздів. Але її дуже давно скасували", – коментує Ігор Онищук.
Але проблеми є і всередині "Укрзалізниці". Облік пасажирів практично не ведеться. За словами Олександра Кави, тільки 35% тих хто повинен платити за проїзд, купують квиток, решта – "зайці". Через це і великі збитки. 100% оплата проїзду тільки на двох вокзалах – приміському "Київ-Пасажирський" і "Дарниця", де встановлені турнікети. В якості експерименту керівництво "Укрзалізниці" планує забезпечити провідників відеокамерами і супроводом воєнізованої охорони, щоб підвищити рівень оплати проїзду.

Пільговики повинні платити за проїзд

Знос поїздів "Укрзалізниці" – системна проблема і відноситься не лише до приміських перевезень, а регіональних і вантажних. Щоб врятувати потяги від остаточного зношування, в уряду є рік-два, вважають експерти.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у грудні 2016 заявив, що в 2017 році стартує масштабна модернізація "Укрзалізниці" за рахунок завантаження українських заводів замовленнями на нові вагони і електровози. Всього в цьому році планують закупити 9 тис. нових пасажирських і вантажних вагонів: "Ми закладаємо серйозну програму модернізації" Укрзалізниці ". У наступному році ми будемо закуповувати майже 9000 нових вагонів вантажних і пасажирських. Можливо, ми ще будемо деякі речі коригувати", – заявив він під час візиту на Крюківський вагонобудівний завод.

"Про реформу залізничного транспорту в Україні більше говорять, ніж роблять. На жаль, є тільки регрес – погіршення ситуації з року в рік. Ми маємо фактично рік-два, щоб щось змінити, інакше виникне питання про неможливість "Укрзалізниці" виконувати свої базові функції з перевезення пасажирів і вантажів", – говорить директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

За словами директора Вовка, необхідно прийняти новий закон про залізничний транспорт, в якому буде прописаний механізм компенсацій проїзду, а також монетизувати пільги, щоб пасажири отримували гроші від держави в руки і самі ними розпоряджалися. Також новий закон дасть шанс приватним компанія, які будуть інвестувати гроші в пасажирські перевезення.

Зараз все залежить від того, наскільки уряд готовий фінансувати купівлю нових електропоїздів, каже Олександр Кава. "Ступінь зносу дуже великий, оновлювати потрібно з цього року, чекати вже немає часу. У бюджеті цього року на це грошей не закладено, але його можна змінити", – говорить він.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: