Вхiд на сайт
Авторизацiя

Податок на нерухомість: коли платити і що загрожує боржникам

До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції з сумами податку. Заплатити потрібно до кінця серпня (протягом 60 днів).

Податок на нерухомість: коли платити і що загрожує боржникам


Якщо платіжку прострочити на місяць, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від суми нарахованого податку, за другий місяць – 20%. Крім штрафу за прострочення нараховується пеня – 0,05% від загальної суми за кожен день прострочення.

Минулого року, розповідає юрист Олександр Плохотник, рішення-повідомлення приходили українцям з великим запізненням, тому Фіскальна служба прийняла рішення стягувати пеню через 60 діб після дня отримання платіжки.

“Проблеми справді були. Багато хто просто вже отримував повідомлення з пенею і оплачував. Хоча, якщо платіжка не прийшла вчасно, можна було не платити пеню. Я б сказав, що правильно в цій ситуації, якщо знаєш, що треба платити податок на нерухоме майно, і якщо платіжка не прийшла, звернутися до органу Фіскальної служби за місцем проживання і поцікавитися, чому так сталося.

Тут потрібно ще враховувати, в якому місті ви живете. У деяких містах неоподатковувану площу переглянули. Наприклад, в одному році було 60 метрів, потім могли переглянути до 80 метрів. Через це міг не прийти рахунок. Треба розбиратися в кожному конкретному випадку. Краще звернутися до фіскальної служби за місцем проживання та уточнити”, – говорить юрист.

Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ). Згідно з цією статтею, максимальна сума штрафу – 8500 гривень.

У Фіскальній службі заявляють, що податок на нерухомість існує у всіх країнах Європи.

“У всіх країнах Європи і більшості країн світу цей податок існує, і його сплачують громадяни. В Україні він сплачується в місцевий бюджет (тобто бюджет, де проживають громадяни, які володіють нерухомістю). У зв’язку з децентралізацією, реформою місцевого самоврядування, органам місцевого самоврядування надано більше повноважень”, – цитує прес-служба податкової начальника відділу Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Юрія Тимощука.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: