Вхiд на сайт
Авторизацiя

Прокуратура Закарпаття вимагає усунути системні порушення прав ув'язнених

Прокуратурою Закарпатської області неодноразово проводились перевірки з питань додержання адміністрацією Закарпатської установи виконання покарань № 9 вимог кримінально-виконавчого законодавства в частині забезпечення прав ув’язнених, в тому числі осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, які відбувають покарання у секторі максимального рівня безпеки.

Прокуратура Закарпаття вимагає усунути системні порушення прав ув'язнених


За їх результатами на усунення виявлених порушень закону вносились документи прокурорського реагування. Однак більшість вимог прокурора керівництвом установи не виконані до цього часу, через що порушення конституційних прав в’язнів продовжують мати місце, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

У грудні 2016 року в УВП № 9 прокуратурою області була проведена комплексна перевірка яка показала, що працівники установи допускають порушення вимог Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Європейських пенітенціарних правил, норм Кримінально-виконавчого кодексу України, Законів України «Про попереднє ув’язнення», «Про санітарне та гігієнічне благополуччя населення», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», а також положення Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально­-виконавчої служби України, та інших нормативних документів.

Керівництвом установи, незважаючи на попередні реагування прокуратури області, до цього часу не вирішено питання щодо приведення камер та інших приміщень слідчого ізолятора, а також сектора максимального рівня безпеки до вимог національного законодавства і європейських стандартів.

Більшість камер установи потребують проведення капітальних ремонтних робіт із заміною покриття стін та підлоги, санвузлів, системи електромережі та опалення, забезпечення необхідним інвентарем, примусовою вентиляцією повітря тощо. Тривалий час у несправному стані перебуває каналізаційна система режимного корпусу установи, в тому числі у приміщеннях збірного відділення.

Покрівля даху Закарпатської УВП № 9 майже вичерпала свій ресурс, у зв’язку з чим стелі камерних приміщень пошкоджуються атмосферними опадами, що призводить до підвищеної вологості повітря у камерах та появи на стінах грибка.

В установі не здійснюється контроль якості лікарських засобів, які надходять від родичів ув’язнених осіб, а приміщення для зберігання медикаментів не відповідає нормативним вимогам щодо його облаштування, а функцію фармацевта виконує лікар стоматолог. Крім того, в установі відсутній лікар-психіатр, у зв’язку з чим новоприбулі до Закарпатської УВП № 9 взяті під варту особи вказаним фахівцем у галузі медицини не оглядаються.

Потребує негайної заміни наявне у медичній частині установи лабораторне та діагностичне обладнання, перш за все рентгеноскопічний апарат 1968 року (!) випуску, який повністю вичерпав свій ресурс.

З'ясувалося, що в Закарпатській УВП № 9 не розроблені та не затверджені інструкції про заходи пожежної безпеки. Дерев’яні конструкції горища до цього часу не піддані вогнезахисному обробленню. Більшість приміщень установи не обладнані системами протипожежного захисту, в пожежонебезпечних зонах тривалий час використовуються світильники з лампами розжарювання без захисного суцільного скла, допускається експлуатація тимчасових дільниць електромереж.
Про невідповідність умов тримання взятих під варту осіб нормам національного законодавства та європейським стандартам неодноразово відзначали і представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які відвідували Закарпатську УВП № 9.

Однією з причин, які призводять до порушення вимог законодавства щодо умов тримання в’язнів є стан матеріального та фінансового забезпечення Закарпатської УВП № 9, яка була побудована у 1926 році та через свою архітектурну особливість не може відповідати сучасним стандартам без значних капіталовкладень.

Прокуратура також наголошує, що будівля Закарпатської УВП № 9 розташована в історичному центрі міста, поблизу загальноосвітньої школи та державного кордону України, а тому подальше тримання в ній осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, може призвести до настання негативних наслідків.

До того ж, після пожежі, яка мала місце в установі 01.12.2016, усі камерні приміщення сектора максимального рівня безпеки отримали суттєві пошкодження та подальше тримання у них осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, є неможливим.

У зв’язку з вишенавеленим 19 «довічників» 02.12.2016 були етаповані до Чортківської УВП № 26. Проте, на даний час в Закарпатській УВП № 9 все ще залишилися відбувати покарання 10 засуджених вказаної категорії, які розміщені у 3 камерах сектора СІЗО, що суперечить вимогам кримінально-виконавчого законодавства.

Саме тому прокурор Закарпатської області звернувся до заступника Міністра юстиції України з вимогою ліквідувати в УВП № 9 сектор для «довічників».


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: