Вхiд на сайт
Авторизацiя

Екстремальні штрафи в Україні: від 17 гривень до сотень тисяч (Інфографіка)

Поряд зі зростанням мінімальної зарплати до 3200 грн в Україні зросли штрафні санкції за порушення трудового законодавства. Наприклад, за виплату зарплати “в конверті”, а відповідно, несплату ЄСВ, роботодавець сьогодні заплатить 320 тис. грн. Ця цифра викликала неоднозначну реакцію. Багато експертів здивовані такою солідною цифрою.

Екстремальні штрафи в Україні: від 17 гривень до сотень тисяч (Інфографіка)


Штраф за несплату єдиного соцвнеску став не єдиною неприємною новиною для роботодавців в цьому місяці. Так, якщо підприємець відмовить у допуску чиновникам, які стежать за дотриманням трудового законодавства, його покарають на 9600 грн. Але і ці суми – далеко не межа.

Наприклад, штраф за використання нерозмитненого авто може становити 618 тис. грн — саме стільки заплатив торік житель Одеської області за те, що їздив на Volvo з Йорданії. Суд постановив, що водій зобов’язаний заплатити 300% від вартості розмитнення, сума якого залежить від об’єму двигуна, його типу, віку машини.

Та водночас залишаються в Україні і відверто незначні штрафи за серйозні правопорушення. Так, за жорстоке поводження з тваринами, приміром, власник заплатить максимум 357 грн.

Юрист Володимир Столітній зазначає, що деякі штрафи сьогодні залишаються низькими через те, що їх роками не переглядали. “Що ж стосується штрафу за недопуск перевіряючого, тут є нюанс: документа, який би регулював їхні права і обов’язки під час перевірки, офіційно немає. Тобто банально немає порядку заходження на підприємство. А якщо директор поїхав у банк, перевірка прийшла, а сейф з усіма документами закритий і ключ тільки у директора? Що далі? Зламувати сейф чи призначати штраф?” — зазначає експерт.

Юристи кажуть, що адекватність штрафів повинна переглядати спецкомісія Кабміну або ВР. Вона має перевірити, який збиток завдається і, виходячи з цього, встановити покарання. “Що ж стосується нинішніх штрафів, то я не розумію, як нардепи розраховують ці суми і на чому засновують свої цифри”, — говорить юрист Євген Солодка.

Екстремальні штрафи в Україні: від 17 гривень до сотень тисяч (Інфографіка)


Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: