Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ціни б'ють рекорди: експерт розповів про подорожчання продуктів в Україні (ВІДЕО)

За підсумками січня в Україні значно подорожчали продукти харчування, що ставить під загрозу реалізацію урядового плану щодо 8%-вої інфляції. Таку думку висловив голова Асоціації постачальників торговельних мереж, аграрний експерт Олексій Дорошенко.

Ціни б'ють рекорди: експерт розповів про подорожчання продуктів в Україні (ВІДЕО)


"Ціни в січні б'ють всі рекорди", – написав Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

За даними аналітика, зокрема, значно зросли ціни на овочі. Наприклад, картопля подорожчала на 16% (+0,84 грн/кг). "Це пов'язано з тим, що вона є основою нашого раціону як найдешевший продукт в Україні", – зазначає Дорошенко.

Морква подорожчала на 9% (+0,36 грн), буряк і капуста – на 8% (+0,3 грн), цибуля – на 4% (+0,17 грн). "Причини подорожчання полягають в піднятті тарифів на опалення та електрику, тому що зараз на зберіганні це головні статті витрат на овочі", – пояснює аграрний експерт.

Молочна продукція весь місяць додавала в вартості, і наприкінці січня це подорожчання становило:

сир – + 6%, або 4,6 грн/кг;
сметана – + 6%, або 2,16 грн/кг;
молоко – + 5%, або 0,71 грн/кг;
вершкове масло – + 3%, або 3,74 грн/кг.

"Такого значного зростання цін на хліб ми не бачили багато років. За січень хліб подорожчав більш ніж на 4%. Це було прогнозованим після підвищення мінімальної заробітної плати, підвищення ціни на борошно і зерно", – зазначає Дорошенко.

За словами аналітика, з м'яса і м'ясних виробів подорожчали яловичина та варена ковбаса першого сорту. Яловичина додала в ціні 5%, або 4,48 грн, а ковбаса – 1%, або 0,8 грн.

"Практично все інше теж не стояло на місці і додавало в ціні. Гречка знову зросла на 3%, або на 0,71 грн, цукор – на 3%, або на 0,37 грн, макарони – на 2%, або на 0,2 грн, борошно пшеничне – на 2%, або на 0,14 грн, рис – на 2%, або на 0,26 грн. Соняшникова олія подорожчала на 1%, або на 0,33 грн. Причина зростання цін – в нових позначках курсу долара, який можна вважати вже постійним", – вважає експерт.

При цьому Дорошенко зазначає, що подешевшали курячі яйця – їх ціна за десяток впала на 11%, або 2,31 грн. Також стала дешевшою свинина – мінус 2%, або 1,49 грн/кг.

"Вартість курячих яєць була завищена, падіння цін було лише справою часу, тому в лютому ціна ще знижуватиметься, а на вартість свинини впливає поширення африканської чуми в приватних господарствах, яке не дає можливості експортувати продукцію", – пояснює Дорошенко.



Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: