Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як не замерзнути під час морозів: 10 правил поведінки на холоді

За прогнозом Гідрометцентру, на ці вихідні в Україну прийдуть сильні морози. На Закарпатті температура повітря різко знизиться до -13 -19°C, а відтак є загроза переохолодження і обмороження кінцівок.
Як не замерзнути під час морозів: 10 правил поведінки на холоді

Особливо небезпечно, коли поєднується висока вологість і рвучкий холодний вітер. За такої погоди можна зазнати відмороження навіть за температури близької до 0°С, якщо, до того ж, мокрі одяг та взуття. І щоб цього не сталося, в обласному Центрі здоров’я хмельничанам нагадують основні правила поведінки при обмороженні.

Категорично забороняється:

1 – Розтирати обморожене місце снігом чи вовняною рукавицею.

Це неправильно: схоплена холодом шкіра стає тендітною, втрачає свою еластичність і будь-який механічний вплив може пошкодити її.

2 – Людей з відмороженими частинами тіла відігрівати у гарячій воді.

Різкий контраст температур не додасть здоров’я, а цілком може довести до пошкодження шкіри, або навіть зупинки серця. Тому замерзлу або відморожену людину правильніше буде помістити у ванну з теплою водою температури людського тіла ( 36-37°С).

3 – Відразу ж змащувати відморожені ділянки тіла коров’ячим маслом чи свинячим салом або іншими жирами.

Масляний шар замазує шкіру й замуровує в ній холод, що проникнув усередину. Оскільки подітися йому нема куди, він просувається далі усередину тіла. Таким чином, руйнівна дія холоду триває, навіть якщо людина вже перебуває в теплому приміщенні, а отже площа тіла, уражена морозом, збільшується.

Отож спочатку потрібно вигнати холод з тіла – відігріти у теплій воді або змазати уражені ділянки спиртом (не втирати його(!), а саме змазати, облити, нанести, злегка торкаючись долонею). Уже потім, коли весь мороз із тіла піде, тоді навіть потрібно змастити шкіру живильними мазями, щоб допомогти їй швидше відновитися.

4 – Прилиплий на морозі до металевих предметів язик відливати окропом.

Не дивуйтеся потім, звідки взялися пухирі. Це – опік.

Чому народ вирішив винайти такий рецепт, здогадатися важко, бо відомо, що температура замерзання й плавлення води – 0°С. Тобто достатньо полити прилиплу шкіру водою кімнатної температури, щоб вона відлипла від металу без додаткових пошкоджень.

5 – Вживати алькогольні напої «для зігріву».

Зрозуміти цей народний рецепт можна, але пробачити – ні. Справді, під впливом алкоголю кров біжить швидше, але разом з тим від алкоголю розширюються судини і все вироблене для обігрівання організму тепло вилітає «як у трубу». Зігрівання оманливе. До речі, досвідчені туристи ніколи не гріються горілкою, а тільки гарячими першими стравами або гарячим чаєм.

6 – Прикривати на морозному повітрі ніс і рот вовняним шарфом.

Видихуваний пар просочує шарф і під впливом морозного повітря він перетворюється в крижану кірку. Повітря, яким тепер дихає людина через охолоджений шарф, стає ще більш крижаним, і носоглотка не встигає його нагріти до потрібної температури. Як результат – застуда.

7 – Виходти на вулицю з забитим носом.

Ця стосується маленьких дітей. Як зазвичай виводять малят на прогулянку? Просто одягли тепліше й вивели. А ось ніс перед прогулянкою почистити забули. На жаль, більшість батьків цю вкрай необхідну процедуру не роблять. А треба б. Вдихуване через ніс холодне повітря зігріється й не завдасть шкоди, а повітря, яке проходить через рот, мине «природну грубку», проникне усередину й призведе до хвороби. Тому носові проходи обов’язково мають бути вільними (як у дітей, так і у дорослих).

8 – Надягати кілька пар вовняних шкарпеток.

По-перше, у здавлених кінцівках порушується кровообіг. По-друге, зникає повітряна подушка, яка є бар’єром для холоду. І ноги замерзають швидше й сильніше, ніж в одній парі шкарпеток, але не стиснуті з усіх боків.

9 – Виходити на морозне повітря відразу ж після гарячого душу й випитого чаю.

Виходити на вулицю одразу – прелюдія до замерзання і відмороження.

Розширеним від гарячого судинам потрібно дати час звузитися й тільки потім іти на вулицю. Тобто хвилин через 30-40, не раніше.

10 – Взагалі не виходити на вулицю в сильний мороз без гострої потреби.


Виходьте, але щоб не переохолодитися, дотримуйтеся основних правил поведінки на морозі.

І пам`ятайте – опірність організму до низьких температур також знижують перевтома, виснаження, кровотечі і голодування.

Як не замерзнути під час морозів: 10 правил поведінки на холоді



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: