Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні Святий вечір: що потрібно і що не можна робити на Святвечір

Розвінчуємо міфи, а також поділяємо народні та церковні традиції.
Сьогодні Святий вечір: що потрібно і що не можна робити на Святвечір


Різдво є унікальним святом, в якому тісно переплелися церковні і народні традиції. Цьому дню передує Святвечір, який припадає на 6 січня.

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ В СВЯТВЕЧІР

6 січня кожен віруючий обов'язково повинен піти до церкви і причаститися. Готуючись до народження Ісуса, потрібно обов'язково очистити своє серце, а це може зробити тільки таїнство сповіді.

Щоб підготуватися до причастя, людина повинна постити. Якщо ви не дотримувалися Різдвяного посту, то постарайтеся дотримуватися його хоча б кілька днів напередодні Святвечора.

Церква вітає, коли людина відвідує вечірню і Літургію 6 січня, однак це багато в чому залежить від того, чи є у людини час і можливість відстояти службу повністю.

У ці святкові дні необхідно приділити особливу увагу своїм думкам, не лаятися, не сперечатися, чи не лихословити.

- Забути про всі непорозуміння і суперечки. Пам'ятати, що, коли Господь прийшов, щоб врятувати всіх, то і ми повинні бути в ці дні добрішими, м'якше, стриманіше. Являти собою світло світу, бути сіллю землі. Щоб саме наше життя, а не тільки слова, свідчило про те, що потрібно бути добрими і справедливими, - пояснює архієпископ УПЦ (КП) Євстратій. - Щоб ми своїм життям виконували закон, з одного боку дуже простий для розуміння, а з іншого - складний для виконання: не робіть іншим того, чого не хочете, щоб з вами робили. Сказано дуже просто, але, на жаль, ми часто нехтуємо цим.

6 січня потрібно дотримуватися посту. Існує міф, мовляв, їсти можна тільки зі сходом першої зірки. Але це не так. Як пояснив "КП в Україні" митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ Лука, починати вживати їжу можна після закінчення Літургії. У кожної з церков служба закінчується в різний час, але частіше за все - приблизно о 13-15 годині дня. А ось раніше Літургія дійсно закінчувалася фактично зі сходом першої зірки.

Однак, вся їжа, яку ви вживаєте 6 січня, може бути виключно пісною. І тільки починаючи з 7 січня можна їсти не пісну їжу.

ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ В СВЯТВЕЧІР

У Святвечір наша душа готується до народження Ісуса. У цей день не можна лихословити, лаятися, сваритися. Також бажано постаратися утриматися від домашньої роботи, постарайтеся нічого не прати, не прибирати в будинку. Якщо є можливість, їжу приготуйте заздалегідь, 5 січня.

У Святвечір потрібно дотримуватися суворого посту. Не можна вживати їжу до закінчення Літургії. Після закінчення служби всі священики виходять з вівтаря і йдуть до ікони Різдва Христового. Попереду цієї процесії йде священослужитель зі свічокою, яка і символізує першу зірку. Тому, вийшовши з храму, людина може спокійно їсти пісну їжу.

Якщо ж ви не ходили на службу, то орієнтуйтеся приблизно на 13-15 годину дня. Саме в цей час в більшості храмів закінчується Літургія.

Алкоголь в цей день пити не можна.

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ В СВЯТВЕЧІР

Наші предки в Святвечір традиційно готували 12 страв. Господинею на столі обов'язково була кутя. Однак церква не розділяє цю традицію. Згідно з церковним Уставом, на столі повинна бути кутя, а решта страви і їх кількість - на розсуд господині.

Проте, з року в рік традиція 12 страв живе в народі.

У народі прийнято в Святий вечір ходити в гості до родичів, щоб пригостити їх кутею.

Ще однією популярною усталеною традицією на Святвечір є колядування. Це роблять увечері 6 січня. Колядувати можуть як хлопці, так і дівчата. Головний сенс колядування - прославляння будинку, в який ви йдете, побажання господарям багатства і хорошого врожаю. Господарі, до яких прийшли колядники, за традицією дають їм цукерки і гроші.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: