Вхiд на сайт
Авторизацiя

З нового року в Україні можуть подешевшати ліки

В Україні з 1 січня подешевшають більше 200 ліків. Але перший місяць 2017 року аптеках можуть бути перебої з поставками, вважає директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко

З нового року в Україні можуть подешевшати ліки


Згідно з постановою Кабміну № 862, з 1 січня вводиться регулювання цін на ліки. Зокрема, на список з більш ніж 200 ліків обмежується роздрібна націнка до 15%. Також препарати можуть подешевшати за рахунок зниження ставки ПДВ з 7% до 2-5%, про що раніше заявляли в Кабміні в рамках програми "Доступні ліки". Але поки що податок не зменшували.

За словами Володимира Руденка, деякі ліки дійсно подешевшають з Нового року, проте поки МОЗ не роз'яснить, як виконувати постанови, аптеки не зможуть сформувати вчасно ціни, через що на перших порах можуть бути перебої з наявністю медикаментів.

"Важко сказати, які будуть ціни на ліки 2017 року, але виходячи з ініціатив МОЗ, деякі групи препаратів можуть подешевшати, але поки що немає ні механізму регулювання, ні формул, як це все робити. Ми неодноразово зверталися за роз'ясненням до Міністерства охорони здоров'я, оскільки незрозуміло, як виконувати постанову. Можливо, в січні на ринку будуть деякі катаклізми, перебої з деякими групами ліків. Якщо міністерство вчасно внесе зміни до постанови, тоді все буде в порядку", – говорить Володимир Руденко.

Але також ліки можуть подорожчати за рахунок підвищеного попиту, наприклад, через епідемію грипу. У деяких областях України підпоріг вже перевищено, однак, за словами експерта, ціни в аптеках залишилися колишніми.

"Поки що немає ажіотажу і досить антивірусних препаратів, вистачає вітамінів і імуномодуляторів. Ціни на будь-які препарати через початок епідемії грипу поки що не зростають", – зазначає Володимир Руденко.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: