Вхiд на сайт
Авторизацiя

Витрати на комуналку: як платять в Європі (Інфографіка)

Хоча житлово-комунальні тарифи різко зросли, навантаження на гаманець пересічного українця у вигляді виплат за газ, світло і тепло все ще в півтора рази менше, ніж у середньостатистичного європейця.

Витрати на комуналку: як платять в Європі (Інфографіка)


Навіть з урахуванням нових тарифів середній платіж по країні за житлово-комунальні послуги, за даними Держстату на кінець другого кварталу 2016- го, склав 16,2% від усіх витрат українських домогосподарств.

Зараз ця частка дещо зросте, але, на думку експертів, не глобально: побільшає субсидій і тих, хто економить. Відповідна статистика у Держстату ще не готова. Український рівень нижче, ніж середньоєвропейські 24,4%”, – сказано в повідомленні.

Витрати на комуналку: як платять в Європі (Інфографіка)


З країн-членів ЄС лише в Литві і Мальті частка комуналки в сімейних витратах в середньому трохи нижча, ніж в Україні. Решта держав Євросоюзу – попереду. При цьому для українських сімей, які оформили субсидію, комунальні витрати будуть нижчими: експерти НАК “Нафтогаз” України підрахували, що в такому разі на кінець 2016- го вони складуть в середньому 10%.
Водночас у європейців є безліч варіантів здешевлення енергоносіїв або скорочення їх споживання, чого українці позбавлені – в зв’язку з монополізацією цієї сфери в країні, а також часто недоступністю встановлення індивідуальних лічильників або регуляторів.

Наприклад, в Чехії, за даними Євростату, одне з найвищих комунальних навантажень в ЄС – 25,9%. У сусідній Словаччині воно трохи нижче – 24,9% від загальних витрат домогосподарств.

Українці ж, за даними Держстату за другий квартал 2016- го, перш за все витрачаються на їжу – 36% від середнього сімейного бюджету. А комунальні витрати, що йдуть слідом, займають в 2,2 разу меншу частку.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: