Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з курсом долара і цінами на бензин після свят: прогнози експертів

Що буде з курсом долара і цінами на бензин після свят: прогнози експертів
Кінець грудня і січень можуть принести українцям неприємні сюрпризи у вигляді подорожчання долара і нафтопродуктів, про що говорять фінаналітики експерти паливного ринку. Головні причини – подорожчання нафти на тлі новин про можливе зниження її видобутку і курс нашого Нацбанку на подальшу девальвацію гривні. У підсумку можемо отримати "під ялинку" долар вище 27,5 грн (+50 коп.) і літр бензину А-95 по 24 грн і більше (+1 грн).

ВАЛЮТА. Нацбанк вчора опустив офіційний курс гривні на 29 коп. (більш ніж на 1%), або до 26,17 грн/дол. Готівковий долар на це відреагував слабо, подорожчавши всього на 4 коп., – в середньому до 26,38 грн в покупці і 26,87 грн – у продажу. Але ряд обмінників пропонував долар вже дорожче 27 грн. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає, що в грудні курс на міжбанку вище 27 грн/дол навряд чи буде (вчора середній курс угод – 26,1 грн/дол), але вже на днях готівковий курс долара виросте приблизно на 40-50 коп., або в середньому до 27,5 грн. "Але при покупках безготівки на міжбанку по 27 грн готівковий долар може торгуватися за 28,5 і вище", – уточнив Охріменко. Такий стрибок, за його прогнозами, можливий в січні після свят, так як виросте попит на валюту, але він буде короткочасним, і вже до лютого долар знову подешевшає до 27,2-27,5 грн. А керуючий директор банку "Кредит Оптима" Ігор Львов підрахував, що якщо в держбюджеті-2017 закладено середньорічний курс 27,2 грн/дол, то отримаємо середній курс готівкового долара 29 грн. "Тридцятку" ми не пройдемо, тільки якщо не буде серйозних політичних потрясінь, наприклад, дострокових виборів", – сказав нам Львів.

НАФТА І БЕНЗИН. Через те що головні нафтовидобувні країни домовилися обмежити видобуток нафти, вона дорожчає, дійшовши до $ 57 за барель, причому зарубіжні експерти очікують зростання і до $ 70. Втім, директор енергопрограмм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев сумнівається: "Якщо навіть видобуток нафти знизять, як домовилися, вона дійде до рівня січня 2016 року, коли була нижче $ 40 за барель. Це більше схоже на спекуляції, щоб підняти ціни. Але ринок вже відреагував зростанням оптових цін на паливо. в результаті сформувалися передумови для його подорожчання в роздробі більш ніж на 1 грн/л". За прогнозами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, вже на днях подорожчає на гривню дизпаливо (до 21,6-22 грн/л), а ось зростання цін на бензин він поки не обіцяє. Автоперевізники, які використовують в основному дизель, вже загрожують підвищенням цін на свої послуги. Так, директор групи компаній Prime Дмитро Леушкин повідомив, що перед Новим роком вантажоперевезення можуть подорожчати на 1 грн/км, а навесні – ще на 20% (1,2-1,5 грн/км).

Рідкий газ подешевшає

А ось скраплений газ для автомобілів потроху дешевшає через те, що наші держкомпанії знизили оптові ціни на нього майже на 15%. Зараз газ коштує на заправках від 11,69 до 12,99 грн/л, хоча ще днями був дорожче 13 грн. "Протягом грудня ми чекаємо поступового зниження цін на газ до 11,5-11,8 грн/л. Якщо зовнішній ринок не зазнає ніяких потрясінь, то можна очікувати аналогічного падіння в січні – до 10 грн/л", – сказав нам заступник директора консалтингової групи "А-95" Артем Куюн.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: