Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з зарплатами, пенсіями, субсидіями та стипендіями: сім головних змін у законі "5130"

У законі немає мінімалки, а зміни, за словами авторів, покликані наповнити бюджет

Що буде з зарплатами, пенсіями, субсидіями та стипендіями: сім головних змін у законі "5130"


Прийнятий днями Верховною Радою законопроект №5130, який дасть можливість підняти мінімальну зарплату українців вдвічі – до 3200 грн, викликав ажіотаж. До речі, в самому законі немає ані слова про мінімалку, але підвищуються штрафи, деякі податки, а також Мінфін отримує доступ до особистих даних народу без їхньої згоди (основні зміни — див. інфографіку). До чого можуть призвести нововведення, з'ясувала "Сегодня".

Як пояснюють автори закону, документ дійсно не містить ані слова про мінімалку, оскільки її безпосереднє підвищення можна закласти тільки в бюджеті-2017. Але всі зміни покликані поповнити бюджет і таки знайти гроші на підвищення зарплат. "Це забезпечить справедливу оплату праці та ефективний контроль за її своєчасною виплатою (перевірки, штрафи), виведе зарплати з тіні, підвищить рівень життя населення, наповнить бюджет Пенсфонду і в наступному році дозволить провести підвищення пенсій", — йдеться в пояснювальній записці до закону.

Істотно зростуть доходи незаможних, дрібному бізнесу збільшать податки і штрафи, більші пенсії не розморозять, а потреба народу в субсидіях скоротиться

Що буде з зарплатами, пенсіями, субсидіями та стипендіями: сім головних змін у законі "5130"

ХТО ВИГРАЄ. Дійсно, за словами експертів, "в плюсі" від змін виявляться низькооплачувані працівники — їхні заробітки з 1 січня повинні стати не менше 3200 грн. Також виграють наймані працівники, у яких "побіліють" зарплати, що впливають на розмір пенсії, бо роботодавцям за виплату грошей у конвертах погрожують великими штрафами. Не зможуть господарі і масово переводити працівників на півставки, щоб не підвищувати офіційну мінзарплату, але при цьому змушувати працювати повний день. За це також передбачені великі штрафи, як і за недопущення перевіряючих на фірму. Виграє і держава – через зменшення виплат по субсидіях, і Пенсфонд — зростуть надходження від єдиного соціального внеску в ПФ.

НАСЛІДКИ. На думку експертів, нововведення торкнуться не тільки бізнесу, але і, скажімо, отримувачів субсидій. Їм доведеться платити більше за комуналку, оскільки їхні заробітки зросли, а значить, сума компенсації від держави зменшиться. Наприклад, зараз при зарплаті 1600 грн людина платить за "комуналку" не більш 15% доходу або 240 грн/міс., решта — субсидія. При зарплаті 3200 грн оплата буде вже 480 грн.

За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, через нові штрафи можуть зрости хабарі перевіряючим з боку бізнесменів і початися скорочення у приватників. "Частина підприємців здригнеться і підвищить зарплати, частина — "закрутить гайки", — говорить Охріменко. — Але результат буде невеликий, адже довести виплати в конвертах дуже складно, як і факт оформлення на неповний робочий день, а факт роботи — повний день".

Економіст Іван Нікітченко каже, що треба боротися із зарплатами в конвертах, адже поки це явище масове, ми не зможемо закрити дефіцит ПФ: "Може початися масова здача свідоцтв тимчасово непрацюючими підприємцями через обов'язок сплачувати ЄСВ".

А на думку експерта за освітою Андрія Черниха, приблизно третина студентів позбудеться стипендій і зросте плата за гуртожитки, прив'язана до мінзарплати. "Через це може впасти конкурс у провідні виші і зрости в місцеві", — говорить Чорних.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: