Вхiд на сайт
Авторизацiя

Міністр соцполітики розповів, як українці зможуть купити собі пенсію

Міністр соцполітики розповів, як українці зможуть купити собі пенсію Життя українських пенсіонерів може змінитися. Їм не тільки можуть підняти вік, що дає право на пенсію, але і запропонують заплатити за "недопрацювання" — таку ідею запропонував міністр соцполітики Андрій Рева. Але, за його словами, постраждають лише ті, хто не працював офіційно, а значить, роботодавець (або сам працівник як підприємець) не платив за нього Єдиний соцвнесок (ЄСВ) у Пенсфонд.

ІДЕЯ МІНІСТРА. Як роз'яснили нам у прес-службі Мінсоцполітики, нововведення можуть запровадити з 2021 року, коли в українців, які претендують на пенсію, накопичиться не менше 20 років страхстажу. Нагадаємо: електронна система обліку Пенсфондом сум ЄСВ на зарплату, що підтверджують страховий (трудовий) стаж працівника, діє з 1 липня 2000 р. Тому держава точно знає, скільки сплачено внесків після цієї дати. Трудовий стаж до 1 липня 2000 р. визначають за записами в трудовій книжці, а заробіток — за довідками з місця роботи, але перевірити, скільки фактично перераховано в пенсійний фонд, неможливо.

Як роз'яснив "Сегодня" Андрій Рева, в 2021 році право на пенсію отримають ті, кому виповнилося 60 років, у кого є необхідна кількість загального стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків і не менше 20 років страхового "електронного" стажу. Ті, хто не мають такого стажу, і молодші 60 років вийдуть на пенсію пізніше.

"З 1 січня 2021 р. пропоную брати до уваги передусім "справжній" ("електронний". — Авт.) страховий стаж. Ті, у кого від 15 до 20 років такого стажу, вийдуть на пенсію в 63 роки, навіть якщо у них є 30-35 років загального стажу. Ті, у кого менше 15 років, — вийдуть на пенсію в 65 років", — сказав Рева. Крім того, починаючи з 2021 року "справжній" стаж, за словами міністра, щорічно буде збільшуватися на рік, і до 2035-го сягне 35 років. Тільки "відплативши" державі ці 35 років, можна буде претендувати на пенсію.

Міністр також пропонує "докупити" бажаючим необхідний страховий стаж: можна буде одноразово сплатити в Пенсфонд 22% від мінзарплати за кожен відсутній місяць роботи. Це, наприклад, може бути 704 грн за місяць, або 8450 грн за рік, із розрахунку мінзарплати 3200 грн, яку планують ввести з наступного року.

Рева впевнений, що пропонована ним реформа змусить українців працювати офіційно, щоб автоматично не збільшувати собі вік виходу на пенсію. На сьогодні, за даними Мінсоцполітики, кожний третій працездатний українець (більше 5 млн осіб) працює без оформлення. Ще 4 млн отримують офіційну мінімальну зарплату (решта в конверті. — Авт.).

Джерело в уряді повідомило нам, що ідея Реви — його особиста ініціатива, на Кабміні не обговорювалася, тому говорити про її впровадження рано. "Але якщо пропозицію затвердять, не варто зволікати, а почати, наприклад, з 2018 р., тоді половина стажу (17,5 років) буде врахована за даними Пенсфонду, половина — за довідками з місця роботи", — запропонувало джерело.

ЕКСПЕРТИ. Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що ініціатива міністра соцполітики життєздатна, але повинна бути добровільною. "Якщо люди розуміють, що у них є кошти для того, щоб доплатити єдиний соцвнесок для отримання додаткового страхстажу, то вони це можуть зробити. Але такі рішення повинні бути добровільними, оскільки кожен розуміє, наскільки ефективними виявляться так звані соціальні інвестиції. Адже якщо людині вигідніше тримати ці гроші на депозитах або вкласти їх на рахунки в недержавні пенсфонди, то вона повинна мати такий вибір", — сказав нам Забловський.

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко, навпаки, упевнений, що головні цілі пропозиції Реви — підвищити пенсвік, зменшити число пенсіонерів і знизити розмір пенсій. "Пропозиція ввести право виходу на пенсію за наявності не менше 20 років "справжнього", як назвав його міністр, страхстажу, б'є насамперед по нинішніх 50-55-річних, які залишилися без роботи на початку 2000-х та знайшли своє місце у тіньовому секторі: торгівля, сфера послуг, — аналізує Охріменко. — У них через 5-10 років не буде ані 20 років офіційного страхстажу, ані можливості його придбати через низькі заробітки. Тобто ці люди автоматично залишаться без будь-якої, навіть мінімальної пенсії, і будуть змушені працювати ще 3-5 років. Зате скоротяться витрати Пенсфонду".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: