Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закони зими: бюджет, алкоголь і мінімальна зарплата

Закони зими: бюджет, алкоголь і мінімальна зарплатаПрийдешня зима принесе українцям відразу кілька важливих змін. Вже з грудня в країні підвищать соцстандарти і подорожчає алкоголь. Одразу після Нового року життя підприємців стане легше, подешевшають деякі ліки, а з лютого повинно нарешті запрацювати "українське ФБР" — Держбюро розслідувань.

ГРУДЕНЬ. Мабуть найбільш очікуваною подією грудня є підвищення соцстандартів. Так, з першого числа мінзарплату підвищать на 150 грн (до 1600 грн з 1450 грн), на стільки ж підніметься і мінімальний тарифний оклад. Також зросте і мінімальна пенсія — з 1130 грн до 1247 грн.

Чекає українців і неприємний сюрприз – напередодні новорічних свят піднімуться мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Згідно з постановою Кабміну, яка набирає чинності 2 грудня, горілка подорожчає на 27,86%, вино — на 22%, вермути — на 55,6%, шампанське — на 40%. Так, наприклад, мінімальна ціна за 0,5 горілки становитиме 69,78 грн (зараз — 54,9 грн), пляшка вина 0,7 л — 33 грн, пляшка вермуту — 42 грн, а пляшка шампанського — 69,9 грн.

СІЧЕНЬ. Також з 1 січня набуває чинності закон, згідно з яким при вступі у виші на медиків та вчителів право першочергового зарахування на бюджет отримають ті абітурієнти, які укладуть договір про трирічне відпрацювання в селах. Їм нададуть безкоштовне житло з оплаченим опаленням і світлом у межах норм.

Ще з початку зими стане легше дихати підприємцям — Кабмін своїм розпорядженням скасував 367 регуляторних актів, затверджених ще в СРСР. Крім того, з 1 січня для підприємців Мінфін вводить нову, спрощену форму податкової декларації, де замість чотирьох доповнень залишиться два.

Але є і зміни, які вступлять в силу в січні, якщо напередодні попрацюють народні депутати. Якщо на сесії 8-11 грудня вони, як обіцяють, приймуть держбюджет на 2017 рік, то з Нового року мінімальна зарплата зросте вдвічі — до 3200 грн. Крім того, зберігається невелика надія, що у грудні депутати займуться прийняттям законів, без яких Україна може не отримати транш $1,3 млрд від МВФ. Це пенсійна реформа, ринок землі та інші. Якщо займуться пенсреформою, то з січня запрацює накопичувальний рівень пенсійного забезпечення. Всім українцям віком до 35 років доведеться додатково відраховувати 2-7% від своєї зарплати. Кошти будуть накопичуватися на індивідуальному рахунку, а витратити їх можна буде після виходу на пенсію.
Крім того, на початку 2017-го Кабмін вводить референтні (середні) ціни на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету і астми. Це здешевить деякі ліки закордонного виробництва. Точні цифри ще рахують.

ЛЮТИЙ. Що стосується останнього місяця зими, то поки він не дуже багатий на події. Так, лютий почнеться з суєти навколо аудиту фінансових звітів партій: відповідно до законодавчих нововведень, в НАПК до 9 лютого їх повинні подати 26 політсил (ті, хто отримав держфінансування, і ті, хто брав участь у проміжних виборах-2016 у 7 мажоритарних округах). Для проведення перевірки засіків партій НАПК рекомендує 9 аудиторських фірм.
Також у лютому може нарешті запрацювти багатостраждальне Держбюро розслідувань (ДБР) — в цьому місяці повинна закінчитися процедура вибору його керівника. Так, в кінці жовтня 65 претендентів пройшли профтестування, а на початку листопада — тестування здібностей. Після оголошення рейтингів вони пройдуть співбесіду і перевірку на поліграфі. На кінець січня планується повторна співбесіда та затвердження кандидатури прем'єром і президентом. А вже після цього, у лютому, комісія почне відбирати заступників керівника та штатних співробітників. Нагадаємо, ДБР займеться розслідуванням злочинів високопоставлених чиновників і силовиків.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: