Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як платити за комуналку без черг і нервів

Як платити за комуналку без черг і нервівЧас і гроші при оплаті рахунків заощадять термінали і інтернет. Головні правила: перевіряйте реквізити, уточнюйте комісію і зберігайте чеки
Українці все більше намагаються економити не тільки на споживанні компослуг, а й на оплату. А саме: на комісії банків і платіжних систем за прийом вашого платежу і доставку його виробнику послуг. Ті, хто знайомі з інтернетом, можуть заощадити ще й час: на дорозі в банк і стоянні в черзі.


КОМІСІЯ ЗА ЖКП. Як уточнили нам у Мінсоцполітики, згідно із законом про ЖКП, до таких належать забезпечення фізосіб і юросіб холодною і гарячою водою, водовідведенням, опаленням, газом і електроенергією, вивезення побутових відходів. Тобто обслуговування прибудинкової території та будинків, телебачення та стаціонарні телефони компослугами не є, і стягування комісії за їх оплату правомірне. А комісія за оплату ЖКП повинна бути закладена в тарифи постачальника, і якщо останній цього не зробив, то споживач страждати не повинен, роз'яснив днями Антимонопольний комітет. Банки повинні укласти договір про співпрацю з постачальниками і отримувати оплату за свої послуги з них. Але поки процес буксує, навіть державний Ощадбанк поки не має всіх таких договорів. Але після втручання АМКУ в його прес-службі нам відповіли, що стягування грошей за оплату рахунків в касі (3 грн з квитанції) призупинено.

ЕКОНОМИМО. Оплата "в віконці" – це ще й черги, адже більшість платників, перш за все пенсіонери, звикли стояти в касу. Багато економлять час, користуючись банківськими терміналами. Головний недолік "електронного касира" – необхідність самому уважно забивати цифри з платіжки: номер рахунку, адресу, суму оплати. Початківцям складно запам'ятати послідовність операцій, хоча інтерфейс банківського терміналу зроблений максимально наочним, складності може викликати лише оплата при наявності пільг і субсидій. Але в багатьох банках є фахівці, готові допомогти. Чеки терміналу бажано зберігати. Але швидше і зручніше оплатити за допомогою банківської карти через інтернет. Платити можна двома способами: через особистий кабінет на сайті постачальника послуги і за допомогою онлайн-банкінгу. У першому випадку ви вводите вводите свій логін, пароль, попередні і поточні показання лічильників, система формує рахунок, і ви його сплачуєте, ввівши номер банківської карти. Комісія при цьому не стягується, а чек приходить на е-mail. А при оплаті через банк, в якому у вас є карта, наприклад зарплатна, спершу потрібно активувати послугу онлайн-банкінгу, особисто звернувшись з паспортом, кодом і карткою в відділення банку. Сам механізм оплати не відрізняється від оплати через термінал, але при першому платежі варто уточнити в банку, не стягується комісія.

Плата по дорозі на роботу і перевантаження


Не всім українцям зручно користуватися нововведеннями. Так, 51-річний Андрій Поляков розповів нам, що не варто "до віконця" вже більше двох років, і навіть обходить банківські термінали. "Я швидко розібрався, як платити за "комуналку" через комп'ютер або смартфон. Часто оплачую рахунки через інтернет, поки їду на роботу в громадському транспорті", – говорить Поляков.
Але, наприклад, 34-річна Катерина Бондаренко лише освоює банківський термінал. За її словами, багато часу йде на правильний набір цифр, а коли одночасно платить багато людей (між 15-20-ми числами місяця), то система часто зависає. "Часу йде однаково: що в касу стояти, що з терміналом мучитися. Якщо не буде комісії за оплату, не бачу для себе сенсу в терміналах", – вважає Бондаренко.
І дуже важко пенсіонерам: вони не тільки насилу вчаться користуватися терміналом, а й часто погано бачать цифри в платіжках. "Якщо не допоможуть ввести дані працівники банку, буду стояти в касу", – відповіла нам 67-річна Галина Сіренко.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: