Вхiд на сайт
Авторизацiя

У Раду внесено законопроект, що дозволяє використовувати PayPal, Webmoney та інші системи

У парламенті зареєстрований законопроект № 5361, який істотно змінює правила роботи платіжного ринку. Документ прямо дозволяє українцям використовувати для онлайн-розрахунків міжнародні системи електронних грошей. Крім того, якщо він стане законом, електронні гроші в Україні зможуть випускати не тільки банки, але й інші фінансові організації, а також держказначейство. Цими грошима можна буде оплачувати товари, послуги і навіть податки.

У Раду внесено законопроект, що дозволяє використовувати PayPal, Webmoney та інші системи


Текст документа створений з урахуванням європейського права і повинен привести в сучасний вигляд українське законодавство, що регулює використання платіжних систем. Проект закону – результат спільної роботи депутатів, учасників платіжного ринку і НБУ. Регулятор навіть публічно подякував народним депутатам, які внесли законопроект у Верховну Раду.

За словами Сергія Шацького, директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, прийняття законопроекту створить умови для виходу на український платіжний ринок міжнародних провайдерів інтернет-розрахунків. Зараз від зарубіжних емітентів електронних грошей вимагають реєстрації договору про участь у міжнародній платіжній системі». Його отримання – складний і тривалий процес. Законопроект дозволить реєструватися за тією ж спрощеною процедурою, що і українські емітенти.

Крім цього, законопроект містить низку інших важливих норм. «Стаття 15-1 законопроекту дозволяє українському бізнесу (не фізособам, а саме суб’єктам господарювання) приймати електронні гроші, випущені нерезидентами в іноземній валюті за надання робіт, послуг, продаж товарів. Одна ця можливість може спростити життя багатьом фрілансерам, а також українським e-commerce проектам, які працюють з іноземними ринками», — зазначає Денис Береговий, партнер, співзасновник Axon Partners.

Документ дозволяє і простим українцям купувати випущені нерезидентами електронні гроші в готівковій та безготівковій формі за умови здійснення таких операцій через українські банки. Втім, для вільного використання зарубіжних електронних грошей, очевидно, знадобиться збільшити нинішні ліміти на їх перекази. Зараз фізособи можуть виводити на картку не більше 500 грн на день і 4000 грн на місяць. А максимальна сума, яку можна використовувати для розрахунків електронними грошима – 35 000 грн на рік.

У разі прийняття законопроекту банки, що працюють в Україні, втратять монополії на випуск електронних грошей. Емітувати їх зможуть фінансові організації, які мають ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунків. Крім того, випускати електронні гроші буде держказначейство. Згідно з документом, воно зможе відкривати рахунки для виплат фізичним особам, які отримують перекази з держбюджету. Втім, умови відкриття та обслуговування таких рахунків пізніше визначить Кабмін.

Крім цього, закон значно посилює відповідальність за злочини, пов’язані з електронними платіжними системами. «До цього законопроекту максимально суворою відповідальністю був штраф, а саме коло правопорушень було набагато вужче. Тепер під відповідальність потрапляють незаконний випуск електронних грошей, а також їх крадіжка і крадіжка доступів до електронних гаманців (паролів)», — пояснює Гліб Сегіда.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: