Вхiд на сайт
Авторизацiя

До Нового року ціни знову неприємно здивують українців

До Нового року ціни знову неприємно здивують українців


На українців чекає дорогий Новий рік через прискорену інфляцію і гривню, що дешевшає, – про це вже сьогодні говорять експерти продовольчих ринків. Нагадаємо, в жовтні, за даними Держстатистики, ціни зросли на 2,8%, в листопаді і грудні очікується зростання не менше, що дасть до 16% інфляції за рік при закладених до бюджету 12%.

А гривня продовжує стрімко знецінюватися. Ці два фактори позначаться на традиційному передноворічному ажіотажі. Що найбільше подорожчає, а що все-таки може подешевшати, з'ясувала "Сегодня".

ЯЙЦЯ І М'ЯСО. Найбільше зростуть в ціні курячі яйця, які і так за осінь стали дорожчими в 1,5 разу, або в середньому 20-22 грн/десяток. Як роз'яснили нам у Асоціації "Союз птахівників України", влітку яйця продаються нижче собівартості, оскільки кури в цей час несуться частіше, і пропозиція перевищує попит. Щоб зменшити збитки, доводиться забивати птицю, що восени призводить до дефіциту яєць на прилавках. Директор асоціації Сергій Карпенко каже, що через девальвацію гривні імпортна складова в собівартості продукції (ветпрепарати, вітаміни, обладнання та запчастини) зросла з 15 до 40%, тому перед святами попит ще раз підштовхне ціни. В одному з господарств Київщини нам уточнили, що зростання може бути до 30 грн/десяток. Водночас директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує, що перед святами виробники піднімуть ціни на м'ясо на 10%. Причина та ж – підвищений попит. Крім того, на 15-20% подорожчають червона ікра і привізна риба, вартість яких залежить від курсу долара, а він в грудні навряд чи буде нижче 27 грн. Саме тому є сенс закуповувати охолоджену рибу вже зараз. Кілограм червоної риби коштує 250-300 грн, і, якщо вона подорожчає на 20%, то, наприклад, на тушці в 3 кг зараз можна зберегти 150-200 грн.

Експерт-аграрій Євген Дворник також говорить, що м'ясо подорожчає на 10%. На попит вплине і бізнес, який робитиме оптові закупівлі для виробництва ковбасних виробів. За підрахунками Дворника, яловичина може підскочити в ціні на 8,2 грн (з 82 до 90 грн/кг), свинина – на 7 грн (з 70 до 77 грн/кг), курка (тушка) – на 4 грн (з 40 до 44 грн/кг). "Пік високих цін припаде на передсвятковий тиждень. Будуть дорогими продукти і в переддень Різдва. Потім ціни підуть на спад", – упевнений Дворник.

ОВОЧІ ФРУКТИ. Дворник зазначив, що в грудні на 3-5%, але не більше, виросте в ціні і борщовий набір, оскільки овочів продається багато. "А ось цитрусові з Іспанії та Єгипту через курсові коливання можуть додати на цінники 15-20%, – роз'яснює Дворник. – За кіло мандарин замість 40 грн в грудні доведеться викласти 45-50 грн".

ЩО БЕРЕМО. На думку експертів, готуючись до Нового року, заздалегідь не варто запасатися овочами, а ось м'ясо і рибу, які можна заморозити, вже можна брати. А також червону ікру... До початку грудня купуємо про запас яйця, а за тиждень до свята – свіжі овочі. Борщовим набором же можна запасатися в будь-який час.

Спиртне і техніка: чекаємо на акції

Фахівці радять почекати з закупівлею спиртного, особливо шампанського, оскільки за день-два до 31 грудня торгові мережі зазвичай проводять його розпродажі. Це підтверджують і трейдери. "Ми готуємо до свята нові акції, про деталі поки що розповісти не можу, але, наприклад, при покупці декількох пляшок українського шампанського одну можна буде взяти безкоштовно, також, купивши пляшку коньяку, за символічну ціну отримаєте сік або солодкий напій. Але такі знижки періодично бувають і зараз", – розповів нам топ-менеджер однієї з відомих торгмереж Володимир Молчанов. А ось сподіватися на те, що стануть дешевше імпортні елітні напої, не варто. За словами Молчанова, їх купують переважно заможні люди. А президент Украналітцентру Олександр Охріменко чекає новорічних розпродажів побутової техніки, мобільних телефонів та іншої техніки не самих останніх моделей: "За моєю інформацією, торгові мережі затоварені цією продукцією через те, що менеджери регулярно перераховують відповідно до курсу долара ціни на товари, імпортовані рік і більше тому".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: