Вхiд на сайт
Авторизацiя

Україні пригрозили швидким дефолтом, - експерти

На покриття зовнішніх боргів Україні доведеться щорічно діставати із бюджетної кишені $4-6 мільярдів. І якщо вже у 2017 році економіці не вдасться почати зростати, дефолт обіцяє стати реальністю.

Україні пригрозили швидким дефолтом, - експерти


Фінансувати такі виплати можна лише за рахунок зростання економіки. Раніше старі борги гасили новими зобов’язаннями, але у світі нашій країні сьогодні довіряють мало, і шукати там дешеві гроші вже безглуздо. Отже, розраховувати ми можемо тільки на себе.

“Україна до 2018 року буде ізольована від зовнішніх ринків (це поки що базовий сценарій) і позбудеться зовнішньої підтримки. Очевидним ресурсом погашення боргу стають тільки внутрішні ресурси і дохід”, – зазначив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Андрій Шевчишин.

У цьому випадку середньорічне зростання ВВП не може бути менше 5%, адже витрати держбюджету не можуть рости швидше, ніж ВВП, плюс ще кожен день потрібно накопичувати золотовалютні резерви. У цілому, мінімальне зростання реального ВВП повинне випереджати середню вартість позикового ресурсу, а поточне боргове навантаження не повинно перевищувати 10% видатків бюджету.

Ще не закінчився 2016 рік, а вітчизняні аналітичні групи та іноземні компанії знижують свої економічні оцінки щодо України на наступний рік. Замість недавніх 4% зростання ВВП, зараз вони готують тільки 3%. А НБУ погіршив оцінку зростання ВВП не тільки на 2017 г. (до 2,5%),) але і до 3,5% у 2018 році. Із трьох років, виділених кредиторами на накопичення “жирового прошарку”, два вже витрачені даремно.

“Якщо протягом наступного року ми не вийдемо на потрібні темпи, то у 2018- 2019 роках отримаємо дефолт і підемо із простягнутою рукою за повторною реструктуризацією. Нинішні 1,5-2% економічного зростання – це шлях до дефолту. До кінця 2017 року необхідно вийти на темп 3,5% і вже за рахунок прискорення у 2018 досягти темпів 5-6%”, – наголосив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Тільки у цьому випадку, вважає аналітик, в України хоча б з’явиться можливість позичати кошти на зовнішніх ринках для рефінансування зовнішніх боргів.

Досягти необхідних показників заважає погана кон’юнктура зовнішніх ринків. НБУ в обгрунтуванні корекції прогнозів послався на її погіршення через рекордне виробництво зернових у світі. Для економіки, націленої на експорт, залежність від зовнішніх цін, – гальмо у розвитку. І на цих гальмах ми будемо стояти наступні 1,5-2 роки: світові ринки готуються до зростання процентних ставок США, подорожчання долара і подальшого зниження на сировинних ринках – нафти, руди, зернових.

Обсяги експорту тільки за останні два роки скоротилися у середньому на 35-40%, і розглядати експортний напрям як генератор зростання економіки і джерела для повернення державних боргів, все менш доцільно. Приховані резерви треба шукати і розвивати всередині країни.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: