Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні хліб може подорожчати ще більше

В Україні хліб може подорожчати ще більше


Вітчизняні пекарі мало не щодня переписують цінники на хліб. Згідно з останнім моніторингом міністерства агрополітики, на кінець вересня буханець пшенично-житнього в середньому по країні коштував 9,3 грн, що на 5% дорожче, ніж торік. Хліб з борошна вищого сорту продавали по 10,86 грн — це на 4% дорожче, ніж у вересні 2015 р.

Але вже з початку жовтня ситуація стала різко змінюватися. За даними Держстату, за півмісяця пшеничний хліб з борошна першого сорту подорожчав на 6 копійок, а житній і пшенично-житній — на 5 коп. І це тільки початок, попереджають експерти.

“Якщо подивитися на реальні ціни в магазинах, то ми побачимо ще більшу динаміку, ніж дає Держстат. Найдорожчий в Україні хліб продають у Тернопільській області — по 12 грн за буханець. Це в 1,5 рази дорожче, ніж, скажімо, на Харківщині. Ціни вищі в тих регіонах, де немає сильних хлібозаводів, отже, слабка конкуренція за гаманці покупців. Цінники в столиці тримаються приблизно посередині національного “хлібного рейтингу”, — розповів заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

Хоча більш свіжої офіційної статистики поки немає, експерти стверджують, що за останній місяць хліб в Україні додав у ціні не менше 10%, а найближчим часом може подорожчати ще на 10-20%. Тож середньостатистичний “соціальний” буханець вже до Нового року буде коштувати не менше 11-12 грн.

Експерт аграрного ринку Ярослав Левицький вважає, що соціальні сорти хліба можуть подорожчати ще більше — на 25-30%.

Випічка, яку виробники позиціонують як продукцію більш високого рівня (кукурудзяний, гречаний хліб, булки тощо) дорожчає ще більше. Скажімо, хліб власної випічки в супермаркетах вже зараз продається по 30-50 грн, що на 20% дорожче, ніж на початку осені.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: