Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2017 році

Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2017 роціУ середньостроковій перспективі темпи зростання економіки будуть більш помірними, ніж прогнозувалося раніше: у 2017 році – 2,5%, у 2018 – 3,5%.
Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.


Як зазначається, перегляд прогнозу на наступні два роки пов’язаний із гіршою зовнішньою кон’юнктурою для українських експортерів порівняно з попередніми очікуваннями.

"З огляду на рекордне світове виробництво зернових у 2016 – 2017 маркетинговому році ціни на них залишатимуться на низькому рівні. Ціни на сталь також не продемонструють значного зростання через високі обсяги її пропозиції на світових ринках", - пояснили в НБУ.

Водночас, як зазначає регулятор, основним драйвером економічного зростання, як і цього року, будуть інвестиції.

"У 2017-2018 роках також помірно відновлюватиметься приватне споживання. Його зростання стимулюватимуть реалізація відкладеного попиту та збільшення доходів населення. Додатковим фактором збільшення як споживання, так і інвестицій стане пожвавлення кредитної активності завдяки зниженню процентних ставок в економіці",- йдеться в звіті.

Крім того, прогноз дефіциту поточного рахунку було збільшено до 2,5 млрд дол в 2016 році, 2,9 млрд дол. в 2017 році та 2,8 млрд дол у 2018 році.
"Цей показник буде більшим, ніж очікувалося раніше, по-перше,через згадане погіршення умов торгівлі. По-друге, через більш швидке відновлення інвестиційного попиту на імпортну продукцію, зокрема на машини та обладнання", - зазначено у звіті.

Також, в НБУ пояснили, що інфляція як цього року, так і протягом наступних може відхилятися від цільової траєкторії у випадку реалізації шоків пропозиції.

"Так, скасування державного регулювання вартості соціальних продуктів може зумовити вище, ніж прогнозується, зростання адміністративно-регульованих цін. У свою чергу, фактична інфляція може бути нижчою за прогнозні показники через позитивні шоки, якими можуть стати кращі зовнішні умови (зростання цін на сировинні товари та збільшення попиту на українську продукцію) та прискорення реформ", - йдеться у звіті.
Як пояснили в НБУ, вагомою також є невизначеність, пов’язана з намірами уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати.

Як повідомлялося, валовий внутрішній продукт у другому кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом збільшився на 0,6%, а порівняно з другим кварталом 2015 року - збільшився на 1,4%.

Ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП України у 2016 році на 1,5% при інфляції 15,1%, Світовий банк – зростання ВВП на 1% при інфляції 15%.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: