Вхiд на сайт
Авторизацiя

Хто з українців в 2017 році зможе отримувати ліки безкоштовно

Експерти кажуть, що аптеки мають потрібний асортимент медикаментів та технічні можливості, а єдина проблема – це компенсація коштів з боку держави за відпущені ліки

Хто з українців в 2017 році зможе отримувати ліки безкоштовно


У Міністерстві охорони здоров'я у 2017 році вводять реімбурсацію – відшкодування вартості ліків пацієнтам. Раніше в Україні працювали подібні пілотні програми, але вони провалилися. Кому відшкодовуватимуть вартість ліків і що загрожує успішному введенню нової програми в наступному році, дізнавався сайт Сегодня.ua.

Хто зможе отримати безкоштовні ліки


"Найближчим часом уряд прийме всі необхідні постанови, які дадуть можливість з січня року забезпечити систему так званої реімбурсації", – заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в кінці вересня у Верховній Раді.

Реімбурсація – повне або часткове відшкодування вартості препаратів. В Україні ввести таку систему хочуть з 2017 року. Але безкоштовно ліки зможуть отримувати не всі. За проектом постанови Кабміну, компенсувати вартість медпрепаратів будуть українцям з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом і астмою. Для таких пацієнтів хочуть зробити безкоштовними 93 препарати. Видавати ліки будуть аптеки і тільки за рецептом лікаря на спеціальному бланку. Експерти відзначають, у фінансуванні можуть виникнути складності через те, що в Україні немає реєстру пацієнтів і точно невідомо скільки потрібно виділяти на реімбурсації. Але поки фінального проекту компенсації вартості препаратів у МОЗ немає.

Хто з українців в 2017 році зможе отримувати ліки безкоштовно


Місцева влада визначатиме сама, які аптеки будуть видавати ліки безкоштовно. Велика ймовірність, що в такому випадку може виникнути корупція, вважають експерти.

"У цій системі повинні брати участь всі аптеки. Держава не повинна укладати договори з конкретною мережею через можливу корупційну складову", – відзначає глава благодійного фонду "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Через що реімбурсація може провалитися


Ввести компенсацію вартості ліків в Україні раніше намагалися двічі: в 2012 для гіпертоніків і в 2014 році для діабетиків. Але все провалилося через те, що не було належного фінансування і реєстру пацієнтів. У 2017 році реімбурсація ризикує провалитися, якщо не буде трьох обов'язкових складових, кажуть експерти.

"Щоб реімбурсація була ефективна, потрібні три речі: перелік препаратів на підставі доказової медицини, призначення ліків по протоколах лікування і ефективний облік препаратів. Найкращим способом буде створення єдиного електронного реєстру. Поки цілісної картини від міністерства охорони здоров'я не видно", – говорить менеджер групи "Реформа системи охорони здоров'я" Олександр Ябчанка.

Через погане управління при перших спробах ввести реімбурсацію аптеки не отримували вчасно компенсацію, та й українці не зверталися за рецептами, не розуміючи як працює система. З деякими аптеками держава не до кінця розрахувався і до сьогоднішнього дня.

"З багатьма аптечними установами досі не розрахувалися. І ці борги іноді досягають сотень тисяч гривень. Тобто держава повинна гарантувати проведення розрахунків з аптеками за відпущені ними медпрепарати своєчасно і в повному обсязі", – говорить директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

Хто з українців в 2017 році зможе отримувати ліки безкоштовно


Як реімбурсація вплине на аптеки


Незважаючи на провал реімбурсації в минулому, аптеки готові приєднатися до програми, але за зрозумілими правилами. У постанові Кабміну повинні визначити, на яких умовах аптеки будуть брати участь в програмі.

"Аптеки готові до такого кроку і підтримають таку ініціативу, оскільки вже мають подібний досвід. Багато брали участь у реалізації пілотного проекту по впровадженню державного регулювання цін на ліки для пацієнтів з гіпертонією", – говорить Володимир Руденко.

За його словами, аптеки мають потрібний асортимент медикаментів та технічні можливості. Єдина проблема, яка може виникнути при реалізації даної програми – це компенсація коштів з боку держави за відпущені ліки.

"До цього часу повноцінної реімбурсації в Україні не було через недостатнє фінансування попередніх програм. Питання відшкодування вартості лікарських засобів може бути реалізовано виключно при належному фінансуванні даних програм", – додає Володимир Руденко.

За проектом постанови, аптеки будуть отримувати гроші з бюджету протягом 15 днів після складання звіту. Для того, щоб реімбурсація заробила, Кабінету Міністрів залишилося прийняти остаточний варіант постанови і знайти фінансування на її реалізацію.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: