Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Знущальні ванни" і "дорога тортур": що чекає на відвідувачів термальних вод Косино

"Знущальні ванни" і "дорога тортур": що чекає на відвідувачів термальних вод Косино
Закарпаття вкотре дивує своїми особливостями. Поплавати в термальних джерелах кортить жителям різних куточків України. Чому закарпатські "родзинки" замок Паланок і термальні води Косино є такими привабливими для гостей краю – читайте в спостереженнях туристки.

Екскурсія з відвідуванням замку Паланок, Мукачевого і комплексу "Термальні води Косино" коштує 250 гривень. У вартість не входить вхід на територію комплексу в Косино та вхід до замку Паланок. Із Моршина до Закарпатської області їхати довго – близько трьох годин. Проте шлях пролягає через мальовничі перевали Карпат. Отож, із вікна я роздивлялася гори, а екскурсовод Юля дуже цікаво розказувала історії. Наприклад, Бескиди звуться саме так, тому що вважалося, що біс накидав каміння на родючу українську землю. Нічого місцеві на городах не вирощують. Хатки тут схожі одна на одну, дуже охайні. Здивувало, що тут майже немає парканів - лише невеличкі огорожі, щоб худоба не їла чужу траву. Саме її "вирощують" біля будинків і охайно складають на споруди із палиць.

Перша зупинка – замок Паланок.
Він розташований на горі заввишки 68 метрів. Точна дата заснування невідома, але в 11 столітті він вже згадується. Із тих часів кожен власник добудовував його на свій смак. Так з'явилися три споруди, які так і звуться – Нижній замок, Середній і Верхній. Всі вони відрізняються одна від одної. Ніби й наляписто, проте доречно.

Замок Паланок, як й інші, має власні містичні історії. Мені особливо сподобалася про будівництво колодязя. Князь Федір Коріятович, який перетворив замок на свою резиденцію в 14 столітті, вирішив вирити колодязь на випадок облоги. Робочі працювали і вдень, і вночі кілька років, дорилися до 85 метрів завглибшки, а до води все ніяк не могли дістатися. Князь із відчаю пообіцяв мішок золота тому, хто знає, де джерело. І такий знайшовся. Перед Федором Коріятовичем постав чорт і пообіцяв воду. В ту ж мить вскочив у колодязь і вилетів назад. Вода з'явилася. Нечистий сказав, що повернеться завтра за винагородою. Коли ж настав час віддавати борг, князь засмутився, бо мішка золота в нього не було. Отож, він вирішив покласти всього кілька монет. Коли це побачив чорт, він знову стрибнув у колодязь і довго вив. Кажуть, що й досі вночі можна почути, як він свариться на брехливого князя.

"Знущальні ванни" і "дорога тортур": що чекає на відвідувачів термальних вод Косино


На території Верхнього замку біля цього ж колодязя стоїть пам'ятник Федору Коріятовичу. Вважають, якщо кинути копійку до його ніг, чітко і в деталях сформулювати своє бажання і потримати князя за палець, воно здійсниться. Мабуть, люди вірять в такі легенди, бо черга довга зібралася до пам'ятника, та й грошей біля нього немало, і купюри не тільки українські.

На вершині замку розташована відновлена екуменічна церква, де можуть похрестити дитину чи обвінчатися пари будь-якого віросповідання і навіть привезти свого священника. Це дійсно варте уваги, бо замок і справді виглядає велично, та й вид на місто відкривається неймовірний.

Після екскурсії замком Паланок, нагулявши апетит, поїхали до кафе неподалік перекусити закарпатської їжі із угорським присмаком: банош, бограч, боб-гуляш. Ціни дуже здивували своєю демократичністю. На 100 гривень можна з'їсти першу страву, шашлик, кави попити – ще й решту дадуть.

Наступна зупинка – термальні води Косино. Вони розташовані на кордоні з Угорщиною, тому треба пильнувати за мобільним зв'язком, бо деякі оператори вмикали роумінг. Оздоровчо-рекреаційний комплекс розташований в селі з однойменною назвою Берегівського району. Термальні води в Косино мають унікальний хімічний склад та застосовуються для лікування захворювань опорно-рухового апарату. Вхід на територію коштує 300 гривень за три години, плюс за шафку - 30. Для дітей є знижки, а для людей за 60 і з пенсійним посвідченням взагалі ціна - 150 гривень. Таких у нашій групі було 80 відсотків. Проте оператори, що продавали путівки на екскурсію, не сказали цим жіночкам про таку чудову новину.

"Знущальні ванни" і "дорога тортур": що чекає на відвідувачів термальних вод Косино


На великій території працює 7 басейнів, чотири з них – із термальною водою 36, 38 і 40 градусів. А також є плавальний басейн із прісною холодною водою і дитячий із атракціонами. Я людина холоднокровна, тому мені всі три температури були ідеальні, навіть попри те, що надворі будо +28, а відчувалося на градусів шість більше. Проте лікарі порадили не варитися в басейнах більше 15 хвилин, бо може погіршитися самопочуття. На такий випадок на вишках сидять рятувальники і пильнують відвідувачів. Загалом це задоволення нечуване і незвичне. Просто сидіти у воді чи масажувати спину струменями дуже приємно. У перервах між розкисанням у лікувальних термальних басейнах ми ходили по "дорозі тортур". Так ми із тітонькою назвали ванну Кнайпа "17 кроків здоров'я".

Це такий неглибокий басейн із 17 секціями, в кожній із яких вода різної температури. А дно вимощене маленькими камінцями. І в цих секціях треба вистояти, тупцюючи, щонайменше хвилину. Задоволенням назвати такий масаж стоп я не можу, бо навіть коли вийшла, здавалося, що в мене не ноги, а ласти. Але це дуже корисно, адже точки на стопах відповідають певним органам, і масажуючи їх, можна вилікувати багато хвороб. Ще одна "знущальна ванна" Кнайпа "Інь і Ян" - в одному басейні гаряча вода, понад 40, в другому – 10. І так треба ходити по колу із кип'ятка в льодяну воду. Потім відчувається пощипування в ногах, але терпіти можна. Після цих оздоровчих знущань я полізла в теплі чаші із запахами, кави, пива, вина і ще якогось алкогольного напою. Крім того, що це дуже розслабляє, так ще й краєвиди милують око. Особливо гарно спостерігати із ванни з вином, як сідає сонце за Угорщиною.

У вартість квитка входить і 30-хвилинне відвідування саун. Для тих, кому +40 замало, можна ще й поваритися у +60. Проте бувалі кажуть, що незрівнянно гарно купатися в термальних водах взимку. Тоді й банька стане в пригоді. Також на території комплексу є розважальний екстрим-парк і атракціони. Три години занадто мало, аби спробувати всі розваги. Тому я обов'язково приїду на Закарпаття взимку, чого і вам бажаю.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: