Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рецепт головної страви Закарпаття: як приготувати найсмачніший боґрач (ФОТО)

Рецепт головної страви Закарпаття: як приготувати найсмачніший боґрач (ФОТО)
Закарпатську кухню неможливо уявити без боґрачу. Існує безліч рецептів приготування цієї гострої на смак страви, яку так полюбляють краяни та гості Закарпаття.

Про те, як готувати справжній боґрач-гуляш, розповідає голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлотта Чізмар. Саме їй належать ідеї та організація чимало кількості колоритних і смачних фестивалів Берегівщини: від свята голубців до феста лекварю, а чільне місце серед них займає «Золотий гуляш», де учасники змагаються саме в приготуванні боґрача.

«Якщо рушаємо до вогнища з компанією із десяти людей з казанком на плечі (відповідно, 10-літровим), то беремо 100-150 грамів копченої солонини (так на Закарпатті часом називають сало).

Ріжемо і підсмажуємо, доки не стане рожевеньким. Тоді вибираємо, додаємо в казан олії (не забуваємо, що вогонь постійно горить) і грамів 300 цибулі, порізаної дрібно, підсмажуємо до «скляного» стану. От саме тоді і додаємо червоний перець – нашу паприку! (Для не-закарпатців пояснимо: мова про так звану «солодку» паприку - суху спецію, порошок яскравого червоного кольору). Дві столові ложки – спокійно!

Розмішуємо і пам’ятаємо: завжди треба стежити, аби паприка не згоріла, бо буде недобре! На цьому етапі можемо додати трохи холодної води. І от ми вже порізали кубиками м'ясо… І секрет – саме в ньому: м'ясо в бограч кладемо з різних частин свині! Береться шматок шиї, шматок реберець, голяшка… І дуже важливо, аби були так звані ратиці – свинячі ніжки (порізані) та шкіра! Саме вони дадуть такий потрібний навар і насиченість.

Буває, що оце м'ясо готуємо завчасно, аби дати наваритися – воно смакує, коли дещо розварене. Добре перемішуємо, через пару хвилин доливаємо води, але не багато, м'ясо не вариться, а тушкується, додаємо солі, і поступово стільки води, щоб ця маса могла зваритися. Води має бути небагато, пам'ятайте - це не суп, а гуляш.

Щодо м’яса, то розраховуємо не менше двохсот грамів на людину, а картоплі – 100-150, не більше, тобто, її можна взяти з кілограм. І от, коли все вже до половини готове, йдуть картопля (порізана не надто дрібно) та овочі: морква, петрушка, кольрабі… Усе – за смаком, приблизно по 200 грамів. Можна додати свіжі помідори, але це не обов’язково.

Додаємо дрібно посічений часник. Хтось додає кмин (до столової ложки на казанок) – кому смакує. І от коли вже все майже готово, додаємо ще води та – тісто! (Пані Шарлотта говорить про спеціальні маленькі галушки, які можна придбати в супермаркетах в Угорщині, на ринках на Закарпатті або ж зробити самим, - ред.). Як правило, це робиться за хвилин 20 до готовності.

Далі - перевірка на сіль! Додаємо спеції: чорний перець і червоний гострий перець стручком - обов’язково! Ще раз куштуємо і можемо кликати компанію!».

Пані Шарлотта акцентує: бограч-гуляш вариться аж ніяк не менше трьох-чотирьох годин, і його неодмінними ознаками є насиченість смаку та певна гостринка. Якщо ж самим приготувати бограч не вдається, ним у найкращому варіанті пригостять на туристичній Берегівщині.

Uzhgorod.in



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: