Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чому зимові шини так потрібні і на чому можна заощадити при їх покупці – думка експертів

Чому зимові шини так потрібні і на чому можна заощадити при їх покупці – думка експертів


Вранці вже частенько можна спостерігати на вікнах автомобіля паморозь – вірна ознака того, що пора міняти літні шини на зимові. Та й середньодобова температура ось уже кілька днів не піднімається вище 5-7° С, а саме при таких температурних показниках рекомендується терміново "перевзуватися".

При більш низьких температурах літня гума починає "дубіти", внаслідок чого різко погіршується її зчеплення з дорогою. Тягнути до останнього не варто, адже тоді на шиномонтажах утворюються величезні черги, а автомагазини, користуючись ситуацією, роздувають ціни на зимові шини.

Простіше тим, кого де-небудь в гаражі вже чекає комплект шин, і тим більше – на дисках. Ну а якщо їх немає або шини стали непридатними – пора вибирати. Як зробити правильний вибір і на чому можна заощадити без шкоди якості, розбиралася "Сегодня".

З ШИПАМИ ЧИ БЕЗ
Це одне з перших питань при виборі зимових шин. Жителям столиці та інших мегаполісів, де дороги взимку все-таки більш-менш чистять, переплачувати за шипи не варто: на очищеному асфальті шиповані покришки гірше гальмують і швидко втрачають шипи. Які, до речі, треба періодично перераховувати: при втраті більше ніж 10% властивості шипованих покришок змінюються в гіршу сторону.

Інша річ жителі населених пунктів, нерозбещених увагою комунальних служб. Укочений сніг, обледеніла дорога - тут шиповані шини проявляють всі свої найкращі якості. Власне, і створені для вони для їзди саме по такому зимовому бездоріжжю.

Чому ж нерідко ми спостерігаємо автомобілі із позначкою "Ш" - а саме так повинні, згідно з Правилами дорожнього руху, позначатися автомобілі на шипованих колесах - у великих містах? Відповідь проста: навіть в столиці комунальники нерідко запізнюються з очищенням доріг - сніг, як завжди, випадає раптово. Ну а про невеличкі вулички, провулки і двори часто і зовсім забувають. Тут "шиповка" доводиться в самий раз.

ЧОМУ НАЗИВАЮТЬ "ЛИПУЧКАМИ"
Нерідко саме такий, на перший погляд, дивний термін застосовується до сучасних зимових шин. Що це означає? Конструкція сучасних зимових "автокалош" передбачає, крім високого протектора і спеціального складу гумової суміші, що не твердне на морозі, безліч ламелей – глибоких хвилястих прорізів. Придивившись, їх можна побачити на будь-якій фірмовій шині. При контакті з дорогою ці ламелі розкриваються, в результаті чого шина як би прилипає до дорожнього покриття, чіпляючись за найменшу нерівність, – звідси і непоказне прізвисько.

Такі шини дозволяють впевнено пересуватися по неглибокому бруду, сніговій каші або чи вкатаному снігу, стартувати без пробуксовування коліс, більш впевнено входити в повороти, а головне - знижують гальмівний шлях на слизькій дорозі, в результаті роблячи ваш автомобіль більш керованим і передбачуваним.

Але, зрозуміло, навіть найкраща "липка" і дорогуща шина не дає приводу перевищувати швидкість і робити різкі маневри на слизькому покритті!

НА ЧОМУ ЕКОНОМИТИ ПРИ ВИБОРІ: ВИСОТА І МАЛЮНОК
Після того, як ви визначилися з типом зимових шин - шипована чи ні, - виникає питання вибору. Ринок пропонує величезну різноманітність шин з десятками варіантів малюнків протектора, а всі без винятку рекламні матеріали позиціонують кожну шину як "номер 1". Заплутатися нескладно - тим більше що у багатьох виробників малюнки протектора збігаються. Але головне питання, яке цікавить більшість автовласників, - це питання ціни.
Отже, на чому можна заощадити? Тільки не на якості! Дешеві шини нерідко мають такий же малюнок протектора, як і більш дорогі, але на практиці поводяться гірше. Причина - в якості гумової суміші, а також кількості та якості шипів, якщо мова йде про шиповані покришки. В результаті при повному зовнішній схожості шини поводяться на дорозі зовсім інакше.

Вибираючи зимове "автовзуття", варто звернути увагу на тести. Найчастіше доступніші, але все ще "фірмові", недешеві шини – тобто випущені такими, що заслуговують довіру виробниками, – програють "топовим" лише в деяких незначних показниках. Наприклад, по акустичному комфорту. Іншими словами, вони трохи більш галасливі. Але на безпеку це не впливає – чому б тоді не заощадити? Не менше можна виграти і при переході на менший радіус. Адже взимку краще працюють високі і вузькі шини: вони швидше продавлять сніг і доберуться до асфальту, ніж широкі. Якщо порівняти ціни, скажімо, на шини R15 і покришки R14, але з високим профілем, можна виявити значну різницю: від 400 грн за комплект недорогих шин до кількох тисяч гривень, якщо мова йде про преміум-бренди. Єдиний мінус – потрібно подбати про диски для них. Але окремий комлект дисків для зимових шин (від 1000 грн) в подальшому позбавить від необхідності двічі в рік платити за шиномонтаж (а це 400 грн).

ІНДИКАТОР ЗНОСУ
Tread Wear Indicator, що в перекладі оздачает "індикатор зносу протектора", – важлива деталь зимової шини. Виробники шин реалізують його по-різному. Одні роблять у вигляді виступу на дні канавки протектора: як тільки шина зітреться до цього виступу – її негайно потрібно замінити. Інші штампують на протекторі цифри. У міру зношування шини цифри одна за одною зникають, і з тих, що залишаються, можна побачити залишкову глибину протектора. Навіть у літньому "взутті" не варто їздити "до останнього", але для зимових це особливо важливо: гальмівний шлях на нових і зношених шинах в умовах слизької дороги може відрізнятися вдвічі.

ВСЕСЕЗОНКА НЕ ДЛЯ НАС
Всесезонні шини рекомендується використовувати лише в тих регіонах, де температура взимку незначно коливається біля нульової позначки. У наших же краях, де буває і мінус 20, використання всесезонних покришок - ризикована затія, яка може обійтися надто дорого.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: