Вхiд на сайт
Авторизацiя

Україна вийшла на друге місце в світі за врожайністю пшениці

Україна вийшла на друге місце в світі за врожайністю пшениці


Темпи зростання врожайності української пшениці за останні 20 років дали приріст в 44%, що вивело нашу країну в трійку світових лідерів – на друге місце після ЄС.

Про це з посиланням на дані Міністерства сільського господарства США повідомляє «Слово і Діло».

Врожайність за останні два десятиліття наростили практично всі основні країни-експортери. Лідером по врожайності залишається ЄС. В кінці ХХ століття США були другими в рейтингу врожайності пшениці, але з 2010 року поступилися Україні та Канаді, перемістившись на четверте місце. Канада збільшила врожайність на 30% за двадцять років.

Україна вийшла на друге місце в світі за врожайністю пшениці


В Україні врожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69 відсотків. А лідером зростання врожайності стала кукурудза – на 102 відсотків.

У Росії також другий рік поспіль зростає врожайність пшениці, але якість зерна 2016 гірше минулого сезону.

В Україні врожайність основних олійних культур (соняшник, соя та ріпак) виросла в період 1995-2016 рр в середньому на 128%. Врожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69%. А лідером зростання врожайності стала кукурудза (на 102%).

Як пояснили експерти, темпи рекордного зростання врожайності основних культур є продуктом відкриття України та нашого аграрного ринку західними технологіями і капіталу.

Ще 4-5 років тому була поширена думка, що імпортувати і сіяти зарубіжні сорти пшениці не вигідно і недоречно через кліматичні умови. Однак в 2015 і 2016 роках на півночі України активно висіваються німецькі та італійські сорти озимої пшениці, які в рази продуктивніші традиційних українських сортів «старої школи».

Як раніше повідомлялося, Міністерство сільського господарства США (USDA) в жовтні поточного року підвищило прогноз експорту зерна на 1,4 млн тонн – до 38,5 млн тонн.

Відзначимо, що агропромисловий комплекс України нарощує вагу в економіці країни – всього за 3 роки експорт зернових зріс з 32,2 млн тонн в 2014 до 39 млн тонн (прогноз) в 2016 році.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: