Вхiд на сайт
Авторизацiя

150 "квадратів" які можна опалювати свічкою: українець розповів, як будував енергозберігаючий "будинок-термос" (ФОТО)

150 "квадратів" які можна опалювати свічкою: українець розповів, як будував енергозберігаючий "будинок-термос" (ФОТО)

Утеплив кожен міліметр житла
Більше десяти років тому геолог за освітою Микола Яцинович загорівся ідеєю звести енергозберігаючий будинок, адже з кожним роком цифри в комунальних платіжках не виростають, а злітають. Прикарпатець почав з малого - студіював відповідну літературу, копався в Інтернеті, а потім поїхав за досвідом до Австрії, де будинки-термоси будують давно і успішно.

- Австрійці із задоволенням і абсолютно безкоштовно поділилися зі мною своїм досвідом будівництва енергозберігаючого житла, - розповів "КП" Микола Яцинович. - Існує теорія пасивного будинку. Тобто, якщо грамотно утеплити будинок, то зменшаться втрати тепла. А при певній товщині утеплення будинок стає теплим настільки, що зникає необхідність у традиційній системі опалення з батареями в кожній кімнаті або котлом. Я загорівся ідеєю такого будівництва і по приїзду додому взявся за роботу.

Микола вирішив будувати не новий будинок, а реконструювати старий сімейний, не зовсім правильної форми і площею в 150 квадратних метрів. На першому поверсі житла чоловік облаштував гаражі та інші побутові приміщення, а на другому - кімнати. Саме другий поверх, в якому найближчим часом буде жити сімейство Яцинович, Микола повністю утеплив 25-сантиметровим шаром газобетону і пінопласту. Це в кілька разів перевищує українські державні норми будівництва, але, за словами чоловіка, повністю відповідає сучасним австрійським і датським держстандартам. Утеплювачем покритий кожен міліметр не тільки стін, але і укосів у дверей і вікон, даху, порогів. В результаті, будинок не пропускає холод з вулиці. А власник житла-термоса стверджує, що саме за рахунок такого шару "шуби" при середній зимовій температури -5 градусів будівлю можна опалювати свічкою в кожній кімнаті. Також комфортне проживання забезпечує система постійної вентиляції, яка не дозволяє в герметично утепленому будинку розмножуватися грибкові.

- У нас немає жодної батареї, - стверджує Микола. - Але система опалення все ж є - це водяна тепла підлога. Труби, по яких циркулює гаряча вода, заховані в стяжку підлоги і приєднані до бочки на 500 літрів, яка знаходиться в підвалі. Воду в бочці нагрівають вночі дешевою електроенергією два електротени по 2 кіловати кожен. А днем вона циркулює по трубах, які є у всіх кімнатах і коридорах, і обігріває будинок. А ще воду в бочці ми можемо нагрівати завдяки каміна в залі, який іноді розтоплюємо всякими гілками. Камін виділяє дуже мало тепла, але я так під'єднав всі системи, що вода в бочці нагрівається відмінно. Якщо по цифрах, то вартість звичної української системи опалення та системи кондиціонування для такого особняка в 300 кв. м. обійшлася б в 10 тисяч доларів, а то й дорожче. За ті системи, які використовував я, заплатив близько 5 тисяч у. е.
150 "квадратів" які можна опалювати свічкою: українець розповів, як будував енергозберігаючий "будинок-термос" (ФОТО)

Утеплювачем покрив кожен міліметр цього будинку.

Взимку тепло, влітку прохолодно

Будинок-термос відмінно зберігає тепло. Микола стверджує, що якщо особняк нагріти і вимкнути опалення, то в кімнатах буде комфортно ще з тиждень. А ще вже два роки після завершення реконструкції особняка власників несказанно радують комунальні рахунки. За опалення Яцинович не платять, тільки за електроенергію. В місяць опалення електрикою особняка, в якому немає жодної батареї, обходиться в 200 грн.

- Якби не система енергозбереження, платив би все тисячу-півтори гривень, - каже Микола.

Взимку в будинку-термосі тепло, до +23, а як же влітку? Микола стверджує, що в теплу пору року в особняку завжди прохолодно, тому що лише в нічний час відкриває вікна, щоб прохолодне повітря циркулював по кімнатах.

- Вранці вікна закриваємо, і будинок зберігає нічну прохолоду, так як теплоізольований і не встигає нагрітися за день більше 1 градуса, - уточнив прикарпатський Кулібін. - Наприклад, якщо рано вранці було +22 тепла, до вечора в будинку буде +23, не більше. Є ще один нюанс. У нас так продуманий кут нахилу і виступ даху, що вона затінює вікна. Тобто влітку сонячні промені потрапляють тільки на нижні укоси вікон. Взимку навпаки, сонце низько, тому світить прямо в вікна. Ця, на перший погляд, дрібниця, дозволяє нам не купувати кондиціонер.

Зовні будинок Миколи Яцинович не відрізняється від звичайних. А власник стверджує, що його особняк не тільки енергоекономний, а й екологічно чистий, адже дихається в кімнатах легко і вільно. І готовий ділитися з усіма охочими своїм досвідом, адже українцям давно пора задуматися про те, як заощадити не тільки гроші на комунальні послуги, а й еко-ресурси країни
150 "квадратів" які можна опалювати свічкою: українець розповів, як будував енергозберігаючий "будинок-термос" (ФОТО)



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: