Вхiд на сайт
Авторизацiя

Україна-Норвегія: з чим поїхав і що привіз Порошенко з країни вікінгів

Україна-Норвегія: з чим поїхав і що привіз Порошенко з країни вікінгів
Президент Петро Порошенко 18 жовтня здійснив перший офіційний візит у Норвегію – країну кораблів і вікінгів. Україна і Норвегія давно і тісно співпрацюють в економічній сфері, але сьогодні досить важливою для нашої держави є і політична підтримка. Про що говорили керівники двох держав і які результати візиту, читайте нижче.

Країна дивних пейзажів і змінного клімату


Норвегія для більшості українців – це морська країна, де живуть нащадки суворих воїнів – вікінгів, а ще там є загадкові казкові тролі. Крім того, це батьківщина відомого композитора Едварда Гріга.

Насправді Норвегія – країна з неповторною природою і чудовими пейзажами, які щороку притягують тисячі туристів з усього світу. Хоча клімат тут досить перемінний – сонце може миттєво змінити сильний дощ або різкий вітер.

До речі, в Норвегії, як і в Великобританії, країною править монарх. Тут є король і королева. Чисельність населення, в порівнянні з Україною, досить невелика – близько 4,3 мільйона чоловік. Але Норвегія входить до лідерів із самим високим в світі рівнем доходів на душу населення. Згідно даних МВФ, у 2015 році дохід склав майже 70 тисяч доларів на одного громадянина Норвегії. Цей показник, як відомо, – одна з головних характеристик рівня економічного розвитку держави. До речі, середня зарплата норвежців дорівнює 5-7 тисячам євро на місяць. Для порівняння в Україні дохід на душу населення – близько 8 тисяч доларів. Про середню зарплату краще не говорити. Тому українцям є до чого прагнути і саме час почати переймати досвід. Плюс у Норвегії один із самих великих резервних фондів для розвитку і інвестицій, який складає близько 800 мільярдів доларів.

Нафта і газ у Північному морі – одна з основ норвезької економіки. До провідних галузей відносяться рибальство, лісова, паперова, гірничо-переробна промисловість і суднобудування.

Повна політична підтримка

Візит президента Петра Порошенка, без перебільшення, дуже важливий. Не тільки з економічної точки зору, а, в першу чергу, з політичної. Під час зустрічей із прем’єром Норвегії Ерною Солберг і президентом парламенту Олеміком Томмессеном Порошенко привернув їхню увагу до брутального порушення прав людини на окупованих Росією територіях.

Ми звертаємося до Норвегії як держави, яка є взірцем у дотриманні прав людини, допомогти Україні припинити свавілля агресора над правами людини на Донбасі та в Криму, – зазначив Петро Порошенко.


Норвезька влада підтвердила свою позицію щодо збереження санкцій відносно РФ до відновлення суверенітету України. Крім того, Норвегія пообіцяла підтримати резолюцію ООН про права людини в Криму.

"На політичну підтримку з боку Норвегії в питанні протистояння російській агресії Україна може цілком розраховувати. Норвегія має кордон із Росією і, відповідно, проблеми з нелегальними мігрантами. До речі, в Норвегії був достатньо популярним серіал "Окуповані" про можливий сценарій гібридної війни", – говорить директор Центру суспільних відносин Євген Магда.

Посол України в сусідній з Норвегією Фінляндії Андрій Олефіров особливо наголошує на підтримці Норвегією територіально цілісності України. Це справді важливо, оскільки питання анексованого Криму сьогодні часто залишається, на жаль, за дужками під час переговорів. Оліферов також наголосив, що підтримка всіх країн Скандинавії залишається незмінною.

Країни Скандинавії зберігають підтримку України. Вони однозначно впевнені, що санкції з Росії знімати не можна. До тих пір, поки Росія не виконає Мінські домовленості,– зауважив Олефіров.

Треба нагадати, що Норвегія і Україна мають спільний проект щодо соціальної адаптації учасників АТО. Під час візиту Порошенка було домовлено про продовження надання Норвегією фінансової допомоги Україні, зокрема для зміцнення оборони та модернізації української армії. Президент окремо висловив вдячність за широку гуманітарну допомогу Норвегії, в тому числі переселенцям з окупованих територій, яка стала можливою завдяки діяльності Норвезької ради у справах біженців.

В результаті візиту Україна і Норвегія підписали декларацію про партнерство, в якій, серед іншого, засуджена окупація Криму і агресія на Донбасі.

Та все ж фактор Росії у стосунках Осло і Києва треба враховувати обов’язково. Хоча взаємовідносини Норвегії і Росії трохи стали прохолоднішими, економічна співпраця між ними триває. Осло і Москва достатньо успішно співпрацюють в Арктиці, при цьому норвезька влада намагається уникати відвертого втручання в російсько-український конфлікт.

Розширення економічної співпраці


Петро Порошенко запросив норвезьких інвесторів до участі в приватизації українських об’єктів. Також він висловився за співпрацю з Норвегією у сфері нових джерел енергії, аграрному секторі і IT-сфері.

Скандинавія для української влади і політиків значною мірою залишається Terra incognita – тобто невідомою землею. Але це не дуже правильно. Нам треба переймати різноманітний досвід Скандинавії, в тому числі роботи в складних політичних і економічних умовах. Треба усвідомлювати, що країни Скандинавії на сьогоднішній момент – це не лише країни з потужним громадянським суспільством, але й великим фінансовим ресурсом,
– наголошує Євген Магда.


Торгівельно-економічний обсяг між нашими державами сягає понад 600 мільйонів доларів за рік. До того ж, норвезька компанія Statoil є одним із постачальників в Україну природного газу. Євген Магда також вважає,що Україна цілком може стати одним із об’єктів фінансової експансії з боку скандинавських держав.

Країни Балтії є об’єктом економічної і фінансової експансії з боку скандинавських держав. Думаю, що Україна дуже зацікавлена в тому, щоб до нас заходили скандинавські підприємства, банки, а з ними і високі стандарти життя в цих країнах. Все це, безумовно, сприяє тому, щоб Україна прагнула співпраці і розвитку за прикладом цих держав,

– переконаний експерт.

Звичайно, результати двосторонньої співпраці будуть нескоро. Візит Петра Порошенка лише поклав початок розширення співробітництва. Підписана лише декларація про наміри. А чи будуть вони втілені – багато в чому залежить від української влади. Не треба забувати, що Норвегія, як одна із найбільш високорозвинених держав, уважно приглядатиметься до своїх потенційних партнерів.

Україна-Норвегія: з чим поїхав і що привіз Порошенко з країни вікінгів


Порошенко і прем’єр Норвегії Ерна Солберг підписали тільки декларацію про наміри


Так, Україна цікава для Норвегії, оскільки у нас є багато сфер, які з погляду скандинавів перспективні для інвестування. Та норвезькі інвестори не стануть вкладати гроші, якщо не матимуть гарантій безпеки для ведення бізнесу. Це – одна з головних перешкод для багатьох іноземних інвесторів. Не війна відлякує їх, а відсутність нормальних умов для ведення бізнесу і законодавчих гарантій. Плюс неймовірно висока корупція серед чиновників. Тому Україні, щоб розраховувати на підтримку Норвегії, потрібно врегулювати своє законодавче поле, знизити рівень корупції та провести низку економічних реформ. Тоді і інвестори будуть, і політична підтримка.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: