Вхiд на сайт
Авторизацiя

Скоро зима: які "сюрпризи" чекають українців через кілька місяців

Зовсім скоро українці відчують на собі «поважчавші» платіжки за комунальні послуги.
Скоро зима: які "сюрпризи" чекають українців через кілька місяців

Вже через кілька місяців українці отримають перші платіжки за комуналку. Ще влітку опалення за рішенням Нацкомісії подорожчало практично в два рази. Більше українцям доведеться платити не тільки за комуналку: за прогнозами економістів, взимку приблизно на 5% зростуть ціни на продукти харчування, подорожчати також може бензин і газ, однак при цьому піднімуться і зарплати, пенсії. Сайт "Сьогодні. Ua" з'ясував, що очікує українців цієї зими.

Народний синоптик Леонід Горбань радить українцям готуватися до довгої і холодної зими. За словами експерта, такі морози бувають раз в 32 роки. Температура повітря опуститься нижче - 3 ° C вже в середині листопада, а закінчаться морози тільки в кінці березня. Правда, "офіційні" синоптики з таким прогнозам не погоджуються. За словами начальника Гідрометцентру Миколи Кульбіди, сильні морози будуть тільки в середині зими, але при цьому кількість зимових днів з кожним роком скорочується.

Що буде з комуналкою: газ може подорожчати

Через кілька місяців українці отримають перші платіжки за опалення за новими тарифами. Комуналка цієї зими, після поетапного підвищення тарифів на всі енергоресурси, без субсидії буде обходитися в декілька тисяч гривень. Наприклад, в Києві сім'я з трьох осіб в однокімнатній квартирі без теплового лічильника заплатить за комунальні послуги 1870 гривень.

На наступний рік заплановано подорожчання тільки світла - на 26% (постанова НКРЕКУ №220). Однак експерти припускають: в 2017-му також подорожчає і газ. Тариф на блакитне паливо для населення формується на основі вартості імпортного газу, пояснює член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. На даний момент газ Україна закуповує в Європі, а там, за словами експерта, ринок швидко реагують на зміни цін. Дорожчає нафта і вже через кілька тижнів зростає ціна на блакитне паливо в ЄС.

Формула тарифу на газ для українців:

Вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу

В діючому тарифі закладена ціна на газ 185 доларів, при цьому, як зазначає Юрій Корольчук, для України в наступному році вартість імпортного блакитного палива може вирости до 240-250 доларів. В результаті, як підрахував експерт, економічно обгрунтований тариф на газ зросте на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).

"Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не виросте, це означає тільки одне - ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і ніякого ринку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету", - розповідає Юрій Корольчук. Від вартості газу також залежить тариф на опалення і гарячу воду.
Скоро зима: які "сюрпризи" чекають українців через кілька місяців


"Не варто забувати і про вимогу МВФ про автоматичний перегляд цін на комунальні послуги при зростанні цін на енергоносії більш ніж на 10%", - відзначає аналітик "Альпарі" Антон Козюра.

Ціни на бензин можуть вирости на 1-1,5 гривні

Ситуація на ринку світлих нафтопродуктів в Україні на даний момент відносно стабільна, ціна на нафту з весни коливається в коридорі 45-50 доларів, розповідає Юрій Корольчук.

"Навіть проблеми поставки дизпалива з Росії істотно не вплинули на загальний стан ринку. Ринок стабілізувався, проблеми з дизпаливом не привели до зростання цін. У перспективі до кінця року не повинно бути суттєвих змін", - відзначає експерт.

Однак при негативному сценарії на ціни може вплинути рішення Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) про обмеження обсягів видобутку на рівні 35 мільйонів барелів на добу. Це може привести до подорожчання чорного золота. З огляду на, що 85% світлих нафтопродуктів Україна експортує, подорожчання бензину після цього не змусить себе довго чекати.

"І тут питання в наступному - якщо це станеться протягом місяця, то тоді ціна на бензин може зрости на 1-1,5 гривні. Але поки що складно щось сказати. Це може на собі відчути наслідки рішення ОПЕК. Але навесні, влітку і восени не було передумов ", - розповідає експерт.

Зарплати і пенсії зростуть разом з цінами

На даний момент, за даними Державної служби статистики, середня зарплата в Україні - 5374 гривень, а середня пенсія - 1738 гривень. Уже в грудні бюджетники і українці на заслуженому відпочинку отримуватимуть більше - соціальні стандарти проїндексируют (піднімуть на рівень інфляції) майже на 9%.

У наступному році, як йдеться у проекті бюджету, соціальні стандарти поетапно підвищать на 10,1%. Крім того, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв в середньому на 284 гривні підвищити пенсії 3,4 мільйонам пенсіонерів. Чи стануть багатшими також вчителі та медики - зарплати піднімуть на 20-30%. "Питання йде про збільшення заробітних плат: і в освіті, і охорону здоров'я від 20 до 30% буде забезпечено таке збільшення", - цитує Володимира Гройсмана прес-служба відомства.

Взимку борщовий набір подорожчає майже в 1,5 рази, розповідає експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник. "Це пов'язано з тим, що вартість зберігання стає дедалі більше - піднімаються тарифи на електроенергію, опалення. Це все закладається в собівартість продукції. У пік сезону овочів ми їх експортуємо за низькою ціною, а коли сезон проходить, ми їх імпортуємо з Білорусі та інших країн . Тому вартість овочів взимку залежить від курсу долара ", - відзначає експерт.

У той же час гречка буде дешевшати до листопада-грудня (ціни знизиться з 28 до 23-25 гривень за кілограм). А вже до кінця зими почнеться зростання вартості, в результаті на початку наступного року вартість крупи може досягти 30 гривень.

"Це пов'язано з тим, що саме в кінці серпня-вересні приходить сезон збору врожаю. Ціна зменшується. У цьому році площі були більші, тому ціни будуть знижуватися до листопада-грудня, а потім, ближче до кінця зими, ціни знову зростуть. Це пов'язане з тим, що потреба знижується, а пропозиція залишається на тому ж рівні. Але за нашими прогнозами українського виробництва досить для задоволення внутрішніх потреб ", - пояснює Євген Дворник.

Вартість рису не зміниться за умови стабільно курсу гривні (цю крупу Україна імпортує), молочка подорожчає на 10%, а свинина взимку подешевшає в середньому на 7%. При цьому експерт аграрних ринків зазначає, що за кілька тижнів до нового року ціни підуть вгору, а після свят знову знизяться.

При цьому уряд в наступному році прогнозує інфляцію на рівні 8,1%. Для порівняння, інфляція в цьому році - 12%, в 2015-му - 43%. Цієї зими, відзначає аналітик "Альпарі" Антон Козюра, варто очікувати незначного зростання цін на продукти харчування. "Згідно з прогнозом департаменту продовольства Мінагропрому, ціни на хліб до кінця 2016 року зростуть у межах 5%, сезонне зростання цін на всю молочну продукцію складе до 5%, яйця - 5-7%", - розповідає аналітик.

Експерт називає кілька факторів, які вплинуть на добробут українців цієї зими. Перший - виділення другої частини валютного траншу МВФ. Ще один фактор - безпроблемне проходження осінньо-зимового опалювального періоду в частині транзитних зобов'язань, до якого країна може виявитися не готова. "На даний момент в ПГС накопичено менший обсяг газу, ніж роком раніше", - пояснює Антон Козюра.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: