Вхiд на сайт
Авторизацiя

День здорового харчування: як впливає закарпатська кухня, - експерт

День здорового харчування: як впливає закарпатська кухня, - експерт
Щороку 16 жовтня у світі відзначають День здорового харчування. Напередодні цієї дати Закарпатський кореспондент поспілкувався з обласним лікарем-гастроентерологом, кандидатом медичних наук Марією Дербак.

У Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Новака щодня з проблемами шлунка звертаються понад 2 десятки пацієнтів. Лікар зазначає, переважає молодь, адже більшість школярів та студентів нехтують дотриманням правил здорового харчування.

Найчастіше закарпатці йдуть до лікарів уже за наявності виражених ознак захворювання шлунково-кишкивого тракту, таких як нудота спазми та больові відчуття в животі.

День здорового харчування: як впливає закарпатська кухня, - експерт
«Якщо людина веде неправильний спосіб життя, зокрема неналежно харчується, рано чи пізно це дасть свій результат. Найчастіше зі скаргами звертається молодий контингент, у якого переважають глюкобактерні гастрити. Неправильне харчування вносить акцент у частоту захворюваності та запалення стінок шлунка»,- зазначає лікар.

Проте режим дня студентів диктує вимоги, і часто молодь на перервах між навчанням вживає розрекламовану некорисну їжу з упаковок.

Снеки Марія Дербак радить замінювати свіжою випічкою, яка не є шкідливою настільки, як сухі й солені швидкі перекуси, а газовані напої – соками та компотом. Випивати потрібно не менше 2 л щодня, а прийомів їжі повинно бути від трьох до п’яти.

Цікавою особливістю закарпатської кухні є симбіоз різнонаціональних страв, серед яких переважає угорська. Вона характеризується тяжінням до спецій, тому закарпатці ледь не з дитинства звикли до гострих страв, що теж негативно впливає на здоров’я шлунка.

Прес-служба МОЗ України зазначає, що здоровий вибір продуктів та страв є запорукою значного зменшення ризику серцево-судинних захворювань, діабету та раку. Разом з відмовою від шкідливих звичок та фізичною активністю здорова дієта забезпечує максимальну тривалість активного життя сучасної людини.

Тому дотримання дієт, відмова від шкідливої їжі, додавання до раціону побільше фруктів та овочів позитивно вплине на здоров’я і дасть можливість забути про лікарів.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: