Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що МВФ обіцяє Україні: зарплати зростуть, а безробіття впаде - експерти

Експерти Міжнародного валютного фонду сподіваються на двократне зростання податків, вибілювання зарплат і низьку інфляцію до 2021 року. Аналітики: навіть якщо все піде за планом, то рівня 2013 року економіка не досягне.

Що МВФ обіцяє Україні: зарплати зростуть, а безробіття впаде - експерти


Економіка України і рівень життя українців до 2021 року істотно зростуть завдяки проведеним в країні реформ – так вважають аналітики МВФ, які озвучили прогноз розвитку нашої країни до кінця 2020 р.

Їхній висновок: впоратися можна, якщо оперативно взятися за перебудову нашої економіки на європейський лад, а не імітувати реформи. Але до євростандартів життя нам і через чотири роки буде далеко.

Основні макропоказники прогнозу від МВФ для України є такими. До кінця 2020 р. наш номінальний (без урахування інфляції) ВВП досягне 3,5 трлн грн (в 2015 році було 2 трлн грн, на 2016 очікується близько 2,3 трлн грн), а реальний (з урахуванням зростання цін) ВВП в середньому стане приростати на 4% на рік, причому основне зростання припаде на 2018-2020 рр.

Причина – в МВФ впевнені, що через два роки пожвавиться вся світова економіка. А оскільки наше виробництво експортно-орієнтоване (продаємо насамперед метал, руду, зерно), то попит на них зросте, що і позначиться на темпах зростання нашого ВВП. Інфляцію в 2020 р. нам обіцяють не вище 5% (в 2015 р. було 43%, в 2016-му прогноз до 12%), безробіття – 8% від кількості працездатного населення (зараз близько 9%), зростання реальної зарплати – 17 % за чотири роки.

Також, за розрахунками МВФ, золотовалютні резерви НБУ повинні збільшитися з $14 млрд до $32 млрд, країна отримає $14,2 млрд іноземних інвестицій, а надходження доходів до бюджету від податків зростуть у 1,7 разу, або майже до 800 млрд грн.

Економіст Іван Нікітченко вважає, що прогнози МВФ реальні хоча б тому, що в них немає ніякого прориву, лише поступальний рух нашої економіки вгору після кризи. “Головний висновок з розрахунків МВФ – передбачається, що Україна досить повільно проводитиме реформи, з поступовим зростанням економіки і переорієнтацією з російського на європейський ринок, – роз’яснив нам Нікітченко. – Провалів в добробуті населення, як в 2014-2015 рр., коли інфляція досягла майже 70%, не буде, але і швидкого зростання до європейського рівня також не варто очікувати в найближчі чотири роки.

Наведені показники – це просто відновлення до рівнів 2011-2012 рр. Однак незрозуміло, чому МВФ навіть приблизно не прогнозує курс долара, адже від нього залежать інфляція, розмір ВВП і обсяг доходів”.

На думку фінансового аналітика Віталія Шапрана, те, що МВФ відмовився прогнозувати курс гривні до долара, правильно і зрозуміло, бо він залежить від ситуації на сировинних ринках і від того, наскільки у нас виросте експорт. А оскільки у НБУ немає резервів для тривалої підтримки курсу гривні за допомогою валютних інтервенцій на міжбанку, то неможливий і коректний розрахунок, та ще й на чотири роки вперед.

За оцінкою експерта, ВВП зростатиме не більше ніж на 2% щорічно, навіть якщо збільшиться обсяг експорту. Більш реалістичним виглядає прогноз щодо інвестицій та накопичення ЗВР за рахунок того, що населення понесе валюту на депозити, а експортери почнуть більше продавати ВКВ на міжбанку. Але з урахуванням того, що до $10 млрд за чотири роки треба повернути МВФ в рахунок погашення колишніх і нових боргів, обсяг ЗВР буде не вище ніж $20 млрд. А прогнозоване зростання реальної зарплати лише на 17% за чотири роки говорить про те, що вона буде на 10% нижче, ніж була в 2013 році”.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: