Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україну йде новий небезпечний вірус грипу "Гонконг"

Країну накриє новий грип: прийде вже в грудні, а пік епідемії очікують в січні. Експерти: цього штаму раніше не було, він особливо небезпечний для людей похилого віку

В Україну йде новий небезпечний вірус грипу "Гонконг"


В Україну йде новий небезпечний вид грипу – штам вірусу "Гонконг". Перші хворі можуть з'явитися вже в грудні. "Сегодня" розібралася, чим будемо хворіти цієї зими і як убезпечити себе і рідних від вірусних інфекцій.

ПОПЕРЕДУ "ГОНКОНГ". Як розповіла заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко, цієї зими до українців, крім уже звичних штамів грипу H1N1 "Каліфорнія", прийде новий вид вірусу – А/Гонконг (H3N2).

"Небезпечний він тим, що цей вид грипу може викликати цілий ряд ускладнень. У дорослої людини це може бути пневмонія, бронхіт і навіть привести до загострення бронхіальної астми. Але найбільше від хвороби можуть постраждати люди похилого віку – у них може бути загострення серцево-судинних хвороб і в деяких випадках можливі навіть летальні випадки. Також чутливі до вірусу діти у віці до шести років", – пояснює Мироненко.

Інші види грипу, такі як H1N1, за словами імунолога, будуть проявлятися менше, і найбільш чутливими до них є вагітні жінки.

За словами епідеміолога, "Гонконг" почне циркулювати по території України на початку грудня. "Ми припускаємо, що пік захворювань припаде на другу половину січня – початок лютого. І триватиме ця епідемія, за попередніми оцінками, мінімум до середини квітня. Поки ж масових звернень не фіксуємо – люди звертаються лише з симптомами застуди", – говорить Мироненко.

БУДЕМО ЩЕПЛЮВАТИСЯ. За словами медиків, найкращий спосіб не захворіти взимку – зробити своєчасне щеплення від грипу. "Всі ці штами входять до складу протигрипозних вакцин на цей сезон. Але потрібно пам'ятати, що вакцинацію краще починати вже в жовтні-листопаді, адже для формування стійкого імунітету потрібно дві-три тижні", – говорить Мироненко.

Правда, з щепленнями поки в країні ситуація не дуже райдужна – вакцин немає ні в державних поліклініках, ні в приватних. "Наступного тижня повинні привезти, можемо вас записати. У минулому році воно коштувало 230 грн, але в цьому році ми ще ціни не передивлялися", – сказала по телефону менеджер однієї з найбільших мереж приватних клінік Олена. В іншій клініці теж чекало розчарування: вакцини будуть тільки в кінці жовтня, і за одну доведеться викласти 350 грн. У кількох районних поліклініках заявили в один голос: "Вакцин немає і невідомо, коли будуть. Рано ще".

А поки, щоб захиститися від підступного вірусу, є і більш прості народні методи, які легко виконати в домашніх умовах. "Поки фруктовий сезон добігає кінця, потрібно брати від нього по максимуму – хороша доза вітамінів буде підтримувати імунітет на рівні. Важливо загартовувати організм: обтирання, повітряні ванни і контрастні ванночки для ніг підготують організм до холодів. Щоб не підхопити вірус, є народний метод – мазати в'єтнамський бальзам в ніздрі, щоб бактерії не проникали далі в організм", – розповів нам доктор Геннадій Апанасенко.

Також медики радять часто протирати поверхні і мити руки (адже бактерії часто скупчуються на поверхнях) і добре провітрювати приміщення (щоб знизити концентрацію бактерій в повітрі).

Нові вакцини врятують від усього

Нагадаємо, в минулому році Україну накрили відразу три штами грипу: A/Каліфорнія (H1N1), A/Швейцарія (H3N2) і В/Пхукет. Так, "Каліфорнія" в минулому році вдарила по Україні дуже боляче – всього 391 померлий від грипу (в тому числі дві вагітні жінки і п'ять дітей до 17 років), і з них понад 80% померли саме від цього виду.

У МОЗ розповіли, що цього року нас чекає новий набір вірусів, але вакцини від них врятують. "На підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ рекомендувала для виробників включити до складу грипозних вакцин штами таких вірусів, які будуть циркулювати в Північній півкулі в сезоні 2016-2017. Це віруси подібні А/Каліфорнія і A/Гонгконг (H3N2) і вірус B/Brisbane. Для чотиривалентної вакцини, крім вищевказаних компонентів, рекомендується включити вірус, подібний В/Пхукет", – розповіли нам в прес-службі відомства.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: