Вхiд на сайт
Авторизацiя

Головний метеоролог Закарпаття розповів, яких сюрпризів від погоди можна очікувати (ФОТО)

Головний метеоролог Закарпаття розповів, яких сюрпризів від погоди можна очікувати (ФОТО)

Тиждень затяжних дощів і значного похолодання для «сонячного Закарпаття» не є звичним явищем, тому жителів краю цікавить, коли ж повернеться тепло. Все більше регіональних ЗМІ інформують про штормові попередження, зокрема збільшення кількості опадів та підвищення рівня води.

«Закарпатський кореспондент» поспілкувався з начальником Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василем Манівчуком про найближчі прогнози та очікування на осінньо-зимовий період.

«Наразі в області погодна ситуація визначається дією циклону, який приніс похолодання і значну кількість опадів. Зокрема за минулу добу в області випало 35-40% місячної норми. Температура знижується, вночі може сягати -4°. На високогір’ї спостерігатиметься сніжний покрив.

Із 8 жовтня ситуація дещо покращиться і температура стабілізується. Очікується, що перша половина місяця буде прохолодною, а з 20-х чисел жовтня повернеться тепло. На річках спокійно. Опади не спричинять підвищення рівня води до критичних позначок. Це тільки покращить ситуацію маловодності річок»
, – пояснює Василь Миколайович.

Головний метеоролог Закарпаття розповів, яких сюрпризів від погоди можна очікувати (ФОТО)



Чи буде ще осінь теплою?


Начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології зазначає, що прогнозувати погоду на наступну частину осені складно:

«Очікуємо, що жовтень буде теплішим за норму багаторіччя на 1°. Опади в гірській частині теж коливатимуться в межах норми. Надалі прогнозів не слід робити. Значного потепління чекати теж не варто, але кінець жовтня може подарувати до 20° тепла».

Василь Манівчук пояснює,що вегетація озимини ще повністю не відбувалася, а процес «затухатиме» при температурах нижчих +5 по всіх територіях, де є насадження. У горах багаторічні трави, кущі, дерева мають календарну стійкість. Зазвичай вже на початку жовтня вегетація припиняється, листя швидше опадає, природа починає засинати. На рівнині це відбувається пізніше (Берегівський, Виноградівський, частково Мукачівський, Ужгородський райони).

У гідрометеорологічному центрі очікують, що +5 спостерігатиметься на початку листопада. Зазначають, що «плюсової температури ще буде достатньо, щоб вегетація для аграріїв мала позитивний вплив».

Головний метеоролог Закарпаття розповів, яких сюрпризів від погоди можна очікувати (ФОТО)


Морозний подих: коли розпочнеться «справжня» зима


Щодо подальших місяців (листопад, грудень, січень, лютий), то передбачають, що кожен буде близьким або вищим за норму на 1°. Кліматична норма визначається за 30-річний період.

«Ми знаходимось на історичному відрізку, коли температурний режим сягає максимальних показників за багаторіччя. Подібні високі температури спостерігалися ще в 70-х роках. Через такі тенденції є всі шанси, що й ця зима буде теплою з окремими періодами похолодання», – каже Василь Манівчук.

У Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології переконують, що вірити довгостроковим прогнозам не варто. Чіткий прогноз можна робити на 3-5 днів, консультувати – на 10-15, але говорити про погоду в січні, наприклад, занадто рано. Доцільно виокремлювати середні показники і загальні тенденції.

До прикладу, звичною для нас є зима зі снігом і мінусовими температурами. Якщо в 70-х роках це можна було спостерігати в Ужгороді вже в середині листопада й початку грудня, то останні десять років помічаємо, що повноцінна зима починається здебільшого в другій половині січня. Якщо сніг і випадає, то не утримується надовго, тане. А десь із 10 січня починається холод, що триватиме до 20-х чисел лютого.


Закарпаття і погода


Закарпатська область на 70% є гірською територією. Карпати захищають край від лютих морозів, які спостерігають у центральних та східних регіонах. У зимовий період в Україні переважає сибірський антициклон, який приносиль значне похолодання. Закарпаття ж захищене від його впливу горами. Однак, зважаючи на тенденції до теплих зим, слід зазначити, що снігу таки не вистачає. Сніжна зима для ґрунту є потрібним явищем, адже це дає змогу землі відпочивати, запевняють в установі.

Незважаючи на старе обладнання, в Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології стараються максимально точно дізнаватися погодні настрої. Переглядати прогноз можна на офіційному сайті центру за покликанням ТУТ.

Василь Манівчук запевняє, що передбачення погоди на 1-3 дні характеризується точністю 93-95%, на 4-5 добу правдивість сягає 89-92%. Відзначимо, що для гірської місцевості це високий показник. Крім того, такі прогнози важливі для роботи і безпеки авіації, а також водного і наземного транспорту.

Отож, носіть парасольки і вдягайтеся відповідно до температур. А стабілізація погодних умов – уже не за горами.


Юлія МЕДЮХ,
«Закарпатський кореспондент»



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: