Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нові тарифи на електроенергію: що треба знати та як зекономити

Нові тарифи на електроенергію: що треба знати та як зекономити


Цього місяця українців знову чекає неприємний сюрприз – платіжки за вересень вже включатимуть нову ціну на електроенергію, яка, нагадаємо, зросла в середньому на 25%.

Це вже четвертий етап підвищення вартості електричної енергії. Порівняно з минулими тарифами, для користувачів ціна збільшиться залежно від споживання на місяць: 50 кВт/год – на 7,2 грн; 100 кВт/год – на 14,4 грн; 150 кВт/год – на 29,4 грн.

Таким чином, із 1 вересня діятимуть такі тарифи:


Нові тарифи на електроенергію: що треба знати та як зекономити


Тому все актуальнішим стає питання економії електроенергії, ціна якої стрімко зростає. Як ефективно заощадити, знають в БК «АvilaDeLuxe»:

«Не секрет, що на Заході, навіть при достатній наявності коштів, звикли раціонально використовувати електроенергію. Це вже навіть не економія, а спосіб життя – дотримання простих правил, які у підсумку позитивно впливають не тільки на гаманець, але й на такі глобальні речі, як екологія та економіка країни, у якій живете».


Вимкнути все зайве
Як банально не звучить, але це – найголовніше правило економії електроенергії і в той же час найважче у виконанні. До прикладу, за статистикою близько 30% електрики витрачається на освітлення порожніх приміщень. Невимкнене світло в кімнаті або ж увімкнена в мережу непотрібна зараз електротехніка «витягує» гроші з вашого гаманця.

Слід пам’ятати, що насамперед завжди треба намагатися використовувати природне освітлення – у цьому допоможуть розсунуті штори, відкриті вікна, помите віконне скло та відсутність зайвих предметів чи меблів, що можуть перешкоджати потраплянню світла в кімнату. Окрім того, не будуть зайвими світлорегулятори – вони дозволять обрати оптимальний ступінь освітлення приміщення залежно від потреби. Як варіант – додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.

ЧИАТЙТЕ ТАКОЖ: В Ужгороді з’явиться унікальний багатоквартирний будинок з експлуатаційним дахом (ФОТО)

Майте за звичку вимикати з розетки комп’ютер, телевізор та іншу техніку – навіть в режимі очікування. Вони продовжують споживати електроенергію, особливо, якщо електроприлади старі.

Залучити технології

У цьому аспекті стануть у пригоді сучасні новинки – енергозберігаючі лампи освітлення, які економлять до 90% електроенергії. Крім того, вони мають значно довший термін служби, аніж звичайні лампи розжарювання – інколи різниця сягає 50 разів, тож вкладені одного разу кошти повернуться сторицею.

Обираючи побутову техніку, віддайте перевагу приладам класу А, А+, А++, які належать до енергозберігаючих.

Намагайтеся використовувати найсучасніші прилади, до прикладу, якщо є можливість, вибирайте електроплити зі склокерамічною або індукційною панеллю. Вони знижують витрати тепла під час приготування їжі, отже, допомагають споживати менше електрики.


Ефективно використовувати техніку
Насамперед переконайтеся, чи надійна у вашій оселі електропроводка. Це не тільки захистить від нещасних випадків, але й зекономить електроенергію. Пам’ятайте, іноді підвищене споживання електрики виникає через застарілу проводку.

Не менш важливим є й ефективне експлуатування побутової техніки – намагайтеся використовувати її раціонально та згідно з інструкціями.
Так, наприклад, один з найбільших «пожирачів» енергії – холодильник. Його варто ставити подалі від джерел тепла, батарей чи кухонних плит, не відкривати даремно та не забувати розморожувати – лід є додатковою теплоізоляцією, він змушує техніку працювати на повну силу.

Значно зекономити можна й використовуючи прання при низьких температурах. До прикладу, під час прання при 30 градусах замість звичних 60 ви бережете 40% енергії. Для підсилення ефекту, використовуйте спеціальні порошки, чи попередньо заперіть плями — це мінімізує час машинного прання.

Намагайтеся повністю завантажити пральну машину, але в той же час не перевантажити її – це призведе до перевитрат енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як облаштувати малогабаритну квартиру: практичні поради від експертів

Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 кВт. Щоб заощадити електроенергію, дотримуйтеся простих правил: кип'ятити стільки води, скільки потрібно в цей момент, і вчасно видаляйте накип у чайнику. Якщо у вас електроплита, то для приготування супів, макаронів і варіння овочів доцільніше кип'ятити воду в електрочайнику і переливати в каструлю на електроплиті, бо вода в чайнику закипає швидше, і на це витрачається менше електроенергії.

Також зекономити можна, якщо не використовувати праску і фен у максимальному режимі та вчасно проводити чистку пилозбірника у пилососі.

Ці прості правила допоможуть ефективно використовувати електроенергію та зберегти власні кошти, які зможете витратити на щось приємне та незабутнє!


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: