Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпаття в очікуванні змін: в області впроваджують «кластери»

Цього тижня в Ужгороді відбувся цікавий та важливий захід, що об’єднав владу, бізнес, освіту і науку навколо ідеї впровадження у Закарпатті кластерної моделі економіки. Побував на форумі й Голова правління «КОМІНВЕСТБАНКУ» Мирослав Гісем.

Закарпаття в очікуванні змін: в області впроваджують «кластери»


До слова, кластеризація - це процес концентрації за ознакою територіальної близькості підприємств і споріднених сфер економіки. Як свідчить світовий досвід, об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін (влади, бізнесу (в тому числі підприємств-конкурентів), науковців, медійників тощо) навколо розвитку спільної справи дає вражаючі результати.

Приклади найбільш відомих кластерів у галузях: комп’ютерної техніки та інформаційних технологій – у Силіконовій долині (США), зв’язку й телекомунікацій – у Гельсінкі (Фінляндія), кіновиробництва – в Голлівуді (США).

Таку систему широко використовують у всьому світі, бо кластери (від англ. cluster - скупчення, зосередження) сприяють прискоренню розвитку бізнесу та дають змогу підвищити інтенсивність появи нових підприємств в їх межах.

Закарпаття в очікуванні змін: в області впроваджують «кластери»


Як свідчить світовий досвід, особливого успіху реалізація кластерної моделі набуває при створенні та фінансуванні державних програм. Саме тому, участь влади у реалізації проекту є надважливою:

«Бізнес не може існувати сам по собі: він залежить від багатьох факторів – починаючи від підготовки спеціалістів і закінчуючи державною підтримкою. Працюючи командою можна досягти вражаючих результатів», - каже очільник «КОМІНВЕСТБАНКУ» Мирослав Гісем.

Закарпаття в очікуванні змін: в області впроваджують «кластери»


Саме над існуючими у Закарпатті проблемами і розмірковували на зустрічі в облдержадміністрації. Особливу увагу цього разу приділили і питанню підготовки спеціалістів та їх працевлаштування. За словами модераторів заходу, саме освіта повинна стати локомотивом, центром економічних трансформацій у регіоні. Тому логічними є плани щодо створення освітньо-кадрового кластеру, що має об’єднати суспільство навколо існуючих проблем у цій сфері.

Окрім того, серед найперспективніших є також туристичний та лісовий кластери.

На завершення було підписано Меморандум про співпрацю щодо створення кластерної моделі економіки між Закарпатською обласною радою, Обласним об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття» та вищими навчальними закладами Закарпаття.

Закарпаття в очікуванні змін: в області впроваджують «кластери»



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: