Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті активізувалися змії: експерт розповів, що треба знати, вирушаючи в гори

На Закарпатті активізувалися змії: експерт розповів, що треба знати, вирушаючи в гори

Останнім часом в мережі почастішали повідомлення про зустрічі жителів області з неприємними плазунами. Закарпатський кореспондент поспілкувався на цю тему з Федором Куртяком, завідувачем кафедри зоології Ужгородського національного університету, кандидатом біологічних наук.

«Зараз змії поступово починають відхід на зимівлю, збільшується їх чисельність. Зустрічаються нерідко в цей період, а тому люди частіше з ними контактують. Із усіх змій, поширених на Закарпатті, отруйною є лише в гадюка, яка водиться в горах. Та й випадків укусів, на щастя, давно не спостерігалось», - розповідає експерт.

Як поводитися при зустрічі з небезпечною змією


«Із зміями краще не контактувати, а при зустрічі не торкатися. Існує така практика, що гадюки, якщо й кусають, то тільки в тому випадку, коли їх зачіпити. Просто так атакувати не будуть», - заспокоює Федір Куртяк.

Зоолог зазначає, що обов’язковим при поході в гори має бути шкіряне або резинове взуття, яке повністю захищатиме від прокусу. Також треба дивитися під ноги, а особливо – що берете руками.

90 % укусів змій припадає на верхні і нижні кінцівки. Про це варто пам’ятати, щоб себе вберегти.

Вкусила. Що робити?


Зоолог запевняє, що гадюки не смертельно отруйні. Перш за все після укусу потрібно прийняти седативний препарат, лежаче положення тіла, що не дасть отруті активно поширювалася в тілі.

Чим більше людина рухається, тим більше розносить отруту в організмі. Треба заспокоїтися і викликати швидку допомогу.


Сироватка від зміїних укусів


Від укусів конкретно гадюки сироватки не виготовляють. У таких випадках використовують «Антигюрзу», адже отрута гюрзи (змії, поширеної в Середній Азії) близька до гадюки.

Якщо людина чітко не впевнена, вкусила саме гадюка чи якийсь інший вид змії, то такий засіб може бути навіть небезпечнішим, ніж сам укус.

Крім того, запаси таких засобів у лікарнях України обмежені.

Як розпізнати гадюку


«Це змія з коротким тілом довжиною 50-60 см. Валькувата, яка може мати різне забарвлення. Голова чітко відмежована від тулуба, хвіст відмежований від тіла і є досить коротким. Усіх інших можна вважати абсолютно безпечними», – запевняє зоолог.

За цими діагностичними ознаками можна розпізнати, з ким саме пощастило або не пощастило зустрітися в горах.

На зубах різних видів змій часто залишаються мікроорганізми, які можуть викликати сепсис – зараження крові. Проте це може статися й від укусу собак.

Ознаками сепсису є гниття навколо рани, набрякання. Однак не варто затягувати і відразу слід звернутися до лікаря, обробити рану, щоб уникнути зараження. Такі способи, як розтин рани чи припікання, не є дієвими, а навпаки шкідливі.

Змії Закарпаття


Берегтися безсумнівно потрібно. Жодні види змій краще не займати. Вбивати їх немає сенсу. Адже для природи ці «красуні» є ще й корисними, зокрема тим, що знищують мишовидних плазунів.Тим більше деякі види (полоз лісовий, мідянка) є рідкісними і занесені в Червону книгу України.

Всього на Закарпатті поширено 10 видів плазунів. Серед змій: водяний вуж, вуж звичайний, полоз лісовий, мідянка і гадюка. Крім того, є ще й безнога ящірка веретільниця, яку часто люди сприймають за змію.

Отож, ходіть в гори, але не забувайте про обережність!



Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: