Вхiд на сайт
Авторизацiя

На межі двох районів Закарпаття знаходиться озеро… босоркань

На межі двох районів Закарпаття  знаходиться озеро… босорканьКарпатах налічується 32 озера. Звісно, з них найвідоміше – Синевирське. Хоч є чимало інших, які заслуговують уваги. Одне з них розташоване в урочищі Широке – на межі Міжгірського та Іршавського районів, точніше – в гірському пасмі, що їх розділяє.

Це озеро крихітне й безіменне, але по-своєму мальовниче – притулилося до букового узлісся. За теплої пори ним милуються любителі відпочинку в горах, бо поряд пролягає маркований туристичний маршрут. За висотою над рівнем моря воно випереджає Синевирське озеро. Про це можна судити за місцезнаходженням його між горою Кук (1361 м) та Боржавським нагір’ям із піком на горі Великий Верх (1598 м).

Безвісне озеро теж овіяне легендами та всякими чутками, які з покоління в покоління переказують жителі навколишніх сіл Річка, Тюшка, Лозянське, звідки до водойми трішки більше години пішим ходом. Одні кажуть, що тут збираються лісні німфи, а інші стверджують, що чаклують відьми-магери, яких на місцевій говірці частіше йменують босорканями. Навіть знаходилися поодинокі, котрі готові були поклястися, що їм у високогірному озері ввижалися милі русалки-мавки або страшні гарпії-фурії, які знаються з нечистою силою. Словом, міні-озеро в Широкому, як живописне, так і загадкове. Цікаво, а що думають із цього приводу науковці-озерознавці?..

Василь ЛОЗИНСЬКИЙ


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: