Вхiд на сайт
Авторизацiя

Вчені розкрили секрет найбільш довгоживучих людей на планеті

Вчені розкрили секрет найбільш довгоживучих людей на планеті
Італійські біологи виявили, що люди, які дожили до ста і більше років, мають незвичайну мережею капілярів і інших дрібних судин, старіючої помітно повільніше, ніж у інших жителів Землі, про що вони розповіли на зустрічі учасників проекту CIAO в італійській Поллік.

"Вкрай низькі рівні адреномедулліна, одного з білків крові, вказують на хорошу роботу ендотелію судин і відмінний стан капілярів і інших дрібних судин в цілому, завдяки чому органи і м'язи таких людей добре забезпечуються кров'ю", - заявив Сальваторе ді Сомма (Salvatore Di Somma) з університету Ла-Сапієнца в Римі (Італія).

Ді Сомма і ряд інших геронтологів і біологів протягом декількох років вивчають так званий "вогнище довгожительства" в містечку під назвою Чіленто, де живуть надзвичайно літні і при цьому здорові люди. Середня тривалість життя в Чіленто для жінок становить рекордні 92 роки, і 85 років для чоловіків, практично на 10 років більше, ніж в середньому по Італії.

Існує ще кілька подібних регіонів на Землі, чиї мешканці живуть незвично довго навіть у порівнянні зі своїми найближчими сусідами, в тому числі Окінава, острова Сардинія і Ікарія, і кожен з них постійно привертає увагу вчених, що бажають розкрити секрети довгого життя і здоров'я в похилому віці .

Наукова команда Ді Сомма, завдяки його особистим зв'язкам в регіоні, змогла заручитися підтримкою трьох десятків вкрай літніх жителів Чіленто в віці 90+ років, які проживають в селі Аччаролі, і приблизно шести дюжин їхніх молодших родичів. Вчені зібрали проби на кров власну порівняли їх ДНК і набори білків із зразками, отриманими від жителів Швеції.

По-перше, рівень двох білків - MR-proANP і проенкефалін - був підвищений, що в нормальних випадках говорить про вкрай важкому і навіть критичному стані серця і судин у літніх людей. Проте, не дивлячись на їх високий рівень, серцево-судинна система жителів Аччаролі була в хорошому стані.

По-друге, у цих людей був помітно знижений рівень іншого білка - адреномедулліна, гормону, керуючого розширенням судин, чий високий рівень теж вважався ознакою наявності важких хвороб серця і судин. Як вважають італійські вчені, саме цей фактор був пов'язаний з довголіттям і здоров'ям їх підопічних.

Чому рівень цього білка знижений у італійців-довгожителів, вчені поки не знають, але вони планують знайти відповідь на це питання, вивчивши зразки крові у двох тисяч столітніх дідів та бабусь, які живуть в Чіленто. Як підозрює Ді Сомма, низька концентрація адреномедулліна може бути пов'язана з особливостями місцевої дієти, і більш широкі спостереження можуть показати, так це чи ні.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: