Вхiд на сайт
Авторизацiя

На відкритті фестивалю у Рахові планується встановити новий гуцульський рекорд

Трембіта - це обрядовий музичний інструмент, який виготовляється із смереки.
На відкритті фестивалю у Рахові планується встановити новий гуцульський рекорд

Кращою рахується ,,громовиця” – дерево, в яке влучила блискавка. Це один із найбільш популярних і улюблених на Гуцульщині музичних інструменті. Саме слово ,,трембіта” і образ виконавця – пастуха, в свідомості гуцулів набули значення особливого символу Карпатського краю і гуцульської культури взагалі.

Трембіта – головний і кращий серед інструментів, які ,,вігадав Бог”. Кожного літнього ранку трембітні наспіви оголошують про схід сонця, а взимку – початок нового року. Колись усе життя гуцулів минало під звуки трембіти. Вона сповіщала про вихід овець на полонину, відхід на той світ чи народження в сім'ї дитини. Нею запрошували на весілля, з нею колядували. Гуцули говорять, що звуки трембіти виходять з інструмента як ,,проміннє сонця”.

У цьому музичному інструменті живе душа українських гір. Трембіта увійшла до Книги рекордів Гіннеса. Вона є найдовшим інструментом світу, його довжина від 3 до 8 метрів.

3 вересня об 11.00 год. в амфітеатрі Буркут, звуками десятків трембіт відкриють XXIII Міжнародний гуцульський фестиваль. Під час урочистого відкриття планується встановити новий гуцульський рекорд - ,,Найбільша кількість трембіт на одній локації”, який буде внесено до Національного Реєстру Рекордів України, інформує прес-служба Рахівської РДА.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: