Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як розводили українців: сім найпоширеніших шахрайств

Як розводили українців: сім найпоширеніших шахрайств


Журналісти склали рейтинг афер, які запам’яталися українцям.

Викуп відеомагнітофона

На ринках пропонували витягти білет. Він виявлявся щасливим. Виграш – відеомагнітофон. Але за нього треба заплатити 30-50 грн. У той же час з’являлася інша людина, яка нібито теж виграла. Їм двом пропонують позмагатися – хто дасть більше грошей, той і забере техніку. На такі шахрайства часто потрапляли селяни, які приїздили в місто на базар.

Наперстки

На автовокзалах стояли люди із 3 стаканчиками. Під одним із них – м’ячик, який перекочували то під один стаканчик, то під другий. Пропонували робити ставки від 1 до 100 грн і вгадувати – під котрим він зараз. Щоб відігратися, люди закладали шкіряні куртки, взуття, продукти, які везли додому. Виграшів ніхто не отримував. Аферисти притримували м’ячик на дні стаканчика. Це шахрайство кришувала міліція.

Автомобільна підстава

Шахраї вибирають можливу жертву. Їдуть в авто із подряпинами і вм’ятинами. Підрізають або різко гальмують перед автівкою, провокуючи ДТП. Після зіткнення виставляють себе постраждалими, погрожують і намагаються змусити на місці заплатити за збитки.

Ви виграли

Один із способів обману – “чарівні гаманці”. Через спам, повідомлення на форумі, коментарі у блозі, соціальну мережу людина дізнається про існування так званих “чарівних гаманців”. Ви нібито відправляєте певну суму грошей, а натомість отримуєте удвічі більше. Після того, як переказ здійснений, можливі два варіанти розвитку подій: або ви нічого не отримуєте, або приходить “приманка” – нібито збільшена сума. У другому випадку шахрай розраховує, що на радощах людина повторить експеримент і відправить ще більшу суму, яка не повернеться.

Ще один варіант шахрайства у мережі – листи, зміст яких зводиться до фрази – “Вітаємо, ви виграли!”. На електронну пошту приходить повідомлення про виграш у рамках рекламної акції – товар високої якості за дивовижно низькою ціною. Лист найчастіше підписаний великою компанією, все виглядає правдоподібно. За вказаним телефоном людина зв’язується з представником компанії, там пропонують оплатити товар і його пересилку. Людина перераховує гроші і нічого не отримує.

Дешева квартира

Під час пошуку житла орендарі часто стикаються з оголошеннями-“гачками”: наприклад, місячна вартість оренди житла значно нижча, ніж у середньому на ринку. Господар іде на всі умови мешканців і підписує договір, просить передоплату і віддає ключі. Але в’їхати орендарів просить через день-два. Приїхавши з речами до нової квартири, мешканці виявляють, що вона не здається чи була здана кілька разів. Договір укладають за підробленими документами або взагалі без них.

Ні роботи, ні грошей

Аферисти розміщують в інтернеті оголошення, що їм потрібні автори текстів. Люди, які зацікавилися вакансією, заповнюють анкети, отримують привабливу пропозицію з однією умовою – перевести замовнику символічну суму, нібито як гарантію, що працівник виконає замовлення. Звісно, ні роботи, ні грошей він не отримує.

Видавнича фірма через газету запрошує кілька десятків людей на співбесіду. Щоб оцінити працівника, пропонує набрати фрагмент тексту. Виявляється, що жоден з претендентів не підходить. А видавець отримує безкоштовно виконану роботу.

Викуп родичів із халепи

Телефонні аферисти розповідають жахливі історії, що ваш родич став винуватцем аварії. І може сісти в тюрму. Ситуації можна зарадити, якщо терміново заплатити від 2 до 50 тис. грн. Гроші переводять на картку.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: