Вхiд на сайт
Авторизацiя

Вчені довели, що бути годувальником у родині – шкідливо для здоров'я чоловіка

Чоловіки, які забезпечують переважну частину доходу родини, погіршують своє здоров'я й психологічний стан. Дослідження, яке доводить шкоду ролі годувальника тривало 15 років.

Вчені довели, що бути годувальником у родині – шкідливо для здоров'я чоловіка


Розробка довела, що показники здоров'я і щастя чоловіків знижувалися, коли вони брали на себе більшу фінансову відповідальність, ніж їхні партнерки.

Соціологиня Крістін Мунш з Університету Коннектикуту вважає, що так відбувається через психологічний ефект вкорінених у суспільстві гендерних ролей.

Її науковий проект містить дані опитаних 3176 одружених людей віком від 18 до 32 років. Саме дослідження тривало із 1997 і майже до 2012 року.

"Психологічний досвід годувальника у чоловіків та жінок – дуже різний. Чоловіки не отримують жодних особливих стимулів, приносячи основний дохід, для них це просто статус-кво", – розповіла Мунш.

Якщо вони втрачають цю роль – це сприймається як немаскулінний вчинок. Друзі дражняться, що тепер дружина – головна у родині".
З іншого боку, коли жінка починає приносити основний дохід, її психологічний стан покращується.

"Для жінок бути годувальницями – неочікувано. Тож коли вони беруться за це, люди звертають увагу. А коли втрачають цю роль – суспільство не сприймає їх як лузерів", – розповідає Крістін.

Психологічний стан учасників дослідження визначався завдяки запитанням, пов'язаним із щастям, роздратуванням, депресією.

Наприклад, вони повинні були відповісти, як часто почуваються настільки погано, що нічого не радує або як часто вони почуваються щасливими.

Відповіді потім порівняли із статусом партнерів – чи приносять вони основний дохід у родині.

Психологічний стан чоловіків погіршувався на 5%, а середні показники стану здоров'я падали на 3,5%, коли вони ставали основними годувальниками, забезпечуючи фінансову стабільність сім'ї.

Професорка соціології Крістін Мунш розповіла, що її команда дослідників ретельно проаналізувала чинники, які можуть впливати на ситуацію, наприклад, скільки грошей пара заробляє в цілому, аби переконатися у достовірності результатів.

Вони зробили висновок, що неоднакові суми, які приносять додому чоловіки та жінки – головний чинник психологічного впливу на статус годувальника для чоловіка.

"Основним стресовим фактором було порівняння того, що один із партнерів робить багато для родини, а інший – ні, – поділилася дослідниця. – Суть не в доході, а у відповідальності за рівень життя сім'ї".

Молоді пари чимдалі частіше наголошують на тому, що хочуть бути у рівноправних стосунках, де кожен має однакові фінансові, домашні обов'язки та виховує за дитину.

"З огляду на це, вони приймають кар'єрні рішення, які потім не співпадають із їхніми преференціями у житті", – підсумовує Мунш.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: