Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)

На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)
Вчора, 20 серпня, закарпатські лісівники святкували й підбили підсумки цьогорічних змаганнь «Лісоруб-2016». Захід, на який з'їхалися з цілої області, відбувся в урочищі Перевал Міжгірського району, де державні лісогосподарські підприємства Закарпаття, а також деревообні підприємства позмагалися між собою.

Проведення обласного чемпіонату дає можливість Закарпатській області претендувати на участь в змаганнях Всеукраїнського рівня серед вальників лісу що відбудеться вже 26 серпня на Київщині.

На свято, головним організатором якого стало Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства під керівництвом Валерія Мурги завітали й почесні гості - голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та його заступник Віктор Мікулін, заступники начальника ЗОУЛМГ Ігор Коцур і Василь Кий, голова Міжгірської РДА Василь Худинець і голова ради Василь Щур a також голова обкому профспілки працівників лісового господарства Валерій Федурця.

За традицією найсильніші та найфаховіші лісоруби зійшлися в нелегкій сутичці за право володіти званням кращого в професії. Учасники конкурсу продемонстрували віртуозне володіння робочими предметами: звалювання дерева, монтаж нового ланцюга, комбіноване розкряжування, точне розкряжування, відокремлення сучків та за виконання довільної програми. Переможці змагань визначалися серед команд та окремо за вправами.

Після офіційного відкриття стартувала валка лісу. Але як розповів начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, сьогодні гості змогли побачити новий европейський рівень змагань:

«Цього року організатори ми вирішили запозичити європейський досвід проведення подібних змагань. Тому учасники демонстрували свою майстерність не на лісових насадженнях у глибокому лісі, а на вкопаних у землю 12-метрових деревах, які спеціально привезли на місце проведення змагань з лісгоспу заздалегідь. Не хотілося б, щоб люди звинуватили лісників у тому, що заради змагань була завдана шкода закарпатським лісам. У нас достатньо деревини після вітровалів та буреломів, аби забезпечити учасників чемпіонату необхідним лісоматеріалом та висококласним спорядженням. Сьогодні була показана важка робота лісорубів і безпека праці, яку ми відточуємо щоденно. Адже дорожче за життя людини нічого немає. Надіюся, що свято вдалося і ми показали рівень для всіх лісгоспів України»,
- розповів головний лісівник краю Валерій Мурга.

Подібні змагання проводяться з метою пропаганди працьовитих лісорубів і працівників лісової галузі, які потім відновлюють ліс, досягнень в галузі ведення лісового господарства, підвищення майстерності та розповсюдження передового досвіду кращих працівників зелених лісів.

Дерево має впасти під певним кутом і точно в задану ділянку. Валка лісу для учасників конкурсу - праця вальників держлісгоспів краю. Але сьогодні її оцінювали своїм критичним оком професійні журі. У обрізці гілок вимоги ще більш суворі: журі включає секундомір. Втім, на те, щоб виконати вправу, що називається «без сучка, без задорінки» у конкурсантів йде буквально мить. В умілих руках лісорубів навіть важкі бензопили, здаються легким пір'ям. Точність розпилювання колод і їх розкряжування не менш видовищний етап конкурсу, але за тим, як учасники заробляють бали, спостерігали декілька сотень верховинців і гостей давнього закарпатського свята.

Кульмінацією заходу стало визначення та нагородження переможців.

Сита Михайло - постійний лідер і переможець цьогорічних змагань. Найшвидше за всіх він спилює сучки, так, що горбків не залишається, ювелірно справляється і зі зрізами строго по сантиметрах.

У лісі все по-іншому, каже Михайло. Там ми самі вибираємо напрямок валки. Про фігурної роботі і швидкості не думаєш, намагаєшся виконувати завдання строго за правилами. А тут більше для себе.

Отже після масштабного видовища перше місце отримала команда ДП «Міжгірське ЛГ», друге місце посіли працівники ДП «В.Березнянське ЛГ», третє - ДП «Виноградівське ЛГ».

За перше місце переможець отримав 3 тисячі гривень, друге – 2 тисячі гривень, третє – 1500 тисяч гривень. Всі призери також відзначилися грамотами та цінними подарунками.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)
На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)
На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)
На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)
На Міжгірщині лісоруби продемонстрували вищий пілотаж (ФОТО)



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: