Вхiд на сайт
Авторизацiя

Константинопольська церква вважає Україну своєю канонічною територією

Представник патріарха Варфоломея архієпископ Йов Тельміський заявив, що Константинопольський патріархат вважає Україну частиною своєї канонічної території. Про це він розповів в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі, розповідаючи про перспективи автокефалії для України.

Константинопольська церква вважає Україну своєю канонічною територією


«Константинополь завжди вважає, що територія України є канонічною територією Константинопольської церкви», - підкреслив архієпископ.

Він нагадав, що в минулому столітті саме на основі Київської метрополії Константинополь надав автокефалію Польській церкві.

«У 20-х роках Польська держава стала незалежною. І держава сказала: «Ми не проти, щоб у Польщі жили православні християни, практикували свою віру і мали свою церкву. Але ми як держава не хочемо, щоб у Польщі була церква, яка була б колоною чужої держави, і до того ж антагоністичної держави». І тому Польська держава у 1924 році звернулася до Константинополя, щоб Константинополь надав автокефалію Польській церкві. Це було прохання держави для вирішення політичної проблеми», - сказав Йов.

Архієпископ додав, що якщо така ситуація була можлива у 1924 році, то вона можлива і сьогодні. При цьому він підкреслив, що отримати автокефалію може тільки єдина церква.

«Є канонічний принцип: на одній території може бути тільки одна церква. Тобто дві автокефальні церкви не можуть бути одночасно на одній території. І для проголошення автокефалії потрібна єдність церкви. Тому саме над цією єдністю треба працювати», - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема депутати попросили Варфоломія видати указ про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б посісти належне місце в сім'ї помісних православних церков.

До слова, в Україні три великі православні церкви: Московського патріархату, Київського патріархату й Автокефальної церкви.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: