Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як воно щодня возити гроші та цінності: інтерв’ю з закарпатським інкасатором

Як воно щодня возити гроші та цінності: інтерв’ю з закарпатським інкасатором


Робота інкасатора цікава і небезпечна одночасно. Своє коріння професія бере ще з часів Київської Русі, де вже у IX столітті функціонували подібні структури та об’єднання. Тоді цим займалися військові дружини на службі у князів і бояр, котрі бажали убезпечити свої товарні та грошові потоки. Часи змінюються, але у загальнолюдській і світовій практиці охороною та перевезенням цінностей завжди займалися люди, які мають глибоку довіру і авторитет.

Сьогодні, 1 серпня, своє професійне свято відзначають співробітники інкасації. Про деякі особливості своєї роботи з нами поділився очільник відділу інкасації коштів та перевезення валютних цінностей КОМІНВЕСТБАНКУ, Степан Заяць.

Служба інкасації «не любить» випадкових людей

Перш за все, робота інкасатора дуже відповідальна, а тому довіра, авторитет і досвід роботи тут має надважливе значення. Можливо, саме тому з початку свого трудового шляху намагаюся йти з одними і тими ж людьми, які перевірені часом.

Розпочав працювати у цій сфері ще у 2003 році в одному з банків в Ужгороді на посаді водія-інкасатора. Тоді банківська сфера тільки починала «ставати на ноги», а ми їздили на звичайних авто з яскравими наклейками. Згодом став старшим інкасатором, начальником дільниці, деякий час працював заступником та начальником відділів в декількох філіях місцевих фінустанов. З 2014 р. працюю начальником відділу інкасації КОМІНВЕСТБАНКУ. Наразі у відділі працює 7 чоловік.

До речі, для підтримання «бойової» форми кожні 5 років інкасатори проходять курси в системі Національного банку, що включає як фізичну так і психологічну підготовку.

Еволюція інкасаторської служби

Ризик у цій сфері був присутній завжди, так як вона пов’язана з перевезенням коштів та цінностей, а люди у нас є різні. Однак, якщо оцінювати з 2003 року ринок перевезення цінностей та інкасації виріс в рази і відповідно зросли об’єми надання послуг. Не дарма Національний банк України в черговий раз встановив жорсткі норми щодо обладнання транспортного засобу, що здійснює інкасацію – для цього є ряд причин про які ми час від часу читаємо у ЗМІ. Так, до кінця 2016 року усі банки повинні переобладнати такі автомобілі відповідно до вимог 3 класу захисту з сейфами, бронею.

В КОМІНВЕСТБАНКУ пішли іншим шляхом. Про це подбали ще при відкритті відділу інкасації, коли вимоги були не такими жорсткими. В автопарку наявні броньовики марок Volkswagen та Mercedes-Benz, які обладнані у відповідності до останніх вимог регулятора.

Кожен день нове завдання

Інкасаторська служба КОМІНВЕСТБАНКУ обслуговує власні відділення, а також надає послуги іншим банкам. Майже щодня автомобілі здійснюють виїзди по території області за попередньо спланованим маршрутом. Їхнє завдання вчасно зібрати кошти і цінності та без пригод повернутися додому. У середньому за місяць один автомобіль може проїхати 2-3 тисячі кілометрів.

Окрім цілого спектру засобів безпеки (броня, сейфи, GPS, кнопка екстреного виклику) авто обладнане і проблисковими маячками, використання яких погоджено з правоохоронцями. Однак користуємося ними тільки у крайніх випадках. Наприклад, під час інкасації якогось відділення, або великих заторів на трасі. Під час руху у звичайному режимі вони не вмикаються.

А я, як керівник, за допомогою спеціальної програми стежу за переміщенням автомобілів та, у разі необхідності, координую рух транспортних засобів.

Взагалі, це командна робота і, як і у любій важливій справі, якщо усі елементи «механізму» працюють злагоджено та відповідально є і результат.

Владислав Чижич для Закарпатського кореспонденту

Як воно щодня возити гроші та цінності: інтерв’ю з закарпатським інкасатором



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: