Вхiд на сайт
Авторизацiя

4 міфи про харчову алергію, які чомусь ще живі

Якщо ви зіткнулися з харчовою алергією, не треба паніки! Головне — не брати за істину найпоширеніші помилки щодо цього явища.

4 міфи про харчову алергію, які чомусь ще живі


Харчова алергія, харчова нестерпність і харчова чутливість — це не одне і те ж. Подібність між ними, звичайно, є. Харчова алергія, непереносимість і чутливість як три сестри з поганої сім’ї: у всіх поганий характер, але проявляється він по-своєму.

Харчова алергія — реакція імунної системи організму на конкретний продукт. У м’якій формі супроводжується свербінням або висипом. Симптоми гострої форми алергії — анафілаксії — становлять загрозу для життя. Наприклад, при анафілактичному шоці може опухнути гортань або язик, що утруднить дихання і призведе до гіпоксії.

Харчова непереносимість означає, що в організмі відсутній фермент, необхідний для засвоєння певної їжі. Напевно ви не раз чули про непереносимість лактози або глютену, що викликає проблеми з травленням, здуття і болю живота, діарею. При всій неприємності симптомів харчова нестерпність неспроможна викликати анафілаксію, яка швидко розвивається, проте в довгостроковій перспективі вона послаблює оболонку тонкого кишечника і порушує всмоктування корисних речовин.

Харчова чутливість — особлива категорія реакції організму на харчування. Виявляється, наприклад, сильними головними болями при переїданні шоколаду або кислотним рефлюксом (відтоком шлункової кислоти в стравохід), спровокованим гострою їжею.

Харчову алергію, непереносимість і чутливість об’єднує одне — спосіб попередження. Досить триматися подалі від проблемних або невідомих вам інгредієнтів, щоб не знати неприємностей.

Міфи про харчову алергію

Не варто панікувати, якщо ви зіткнулися з харчовою алергією в перший раз. Головне — позбутися найпоширеніших помилок. Найвідоміші міфи розвіє професійний нутриціолог компанії BODYCAMP, яка протягом дев’яти років становить персональні програми харчування з урахуванням алергічних реакцій.

Міф 1. Забір крові — найточніший аналіз на алергени

Золотим стандартом виявлення алергії є подвійна сліпа харчова провокаційна проба (ППП), при якій ні лікар, ні пацієнт не знають, який алерген перевіряється.

Міф 2. Харчова алергія у дітей — це назавжди

Немає певного віку, коли діти переростають харчову алергію. Це може бути і 12 місяців після народження, і п’ять років, а іноді симптоми тривають і до юнацького віку. Головне — зрозуміти причину алергії. А вона полягає в дуже чистому або дуже брудному середовищі. Наприклад, в період гестації імунна система новонародженої дитини стерильна, вона не була зворушена жодним антигеном, тому сприймає багато як ворожу речовину. В цьому випадку необхідно чекати, поки організм звикне.

Міф 3. Тільки морепродукти викликають сильну алергічну реакцію

Найбільш часту і найгострішу реакцію викликає білок! Це можуть бути, наприклад, горіхи, курячі яйця, коров’яче молоко. Також, коли ми не знаємо джерело алергії, крім яєць, молока і вершкового масла, ми відразу виключаємо з раціону пшеницю.

Міф 4. Барвники і смакові добавки нешкідливі


Штучні фарбники і смакові добавки теж викликають алергію. Однак наукові дослідження, які спробували з’ясувати наявність алергічної реакції на сульфіти, глутамат натрію, азокрасители, сорбат, бензоати, бутилгідроксианізол і бутилгідрокситолуол, показали, що тільки сульфіти можуть викликати напади астми та анафілактичний шок. Хоча окремі випадки подібної реакції були помічені також на нітрати і кармін. А морозиво з вмістом ацетилсаліцилової кислоти може викликати висипання.

Пам’ятайте: багато харчових добавок не пройшли всебічних випробувань, особливо на людях, а значить, ми не знаємо, який ефект вони можуть надати не тільки на дорослий, але і на дитячий організм. Але одне точно ясно: у порівнянні з дорослими, діти, особливо дошкільного віку, не володіють добре розвиненими біологічними механізмами, які допоможуть в потрібний момент позбутися небажаних речовин. І якщо для дорослої певна доза алергену може бути нешкідливою, то для дитини може виявитися токсичною. Тому моя порада така: дорогі батьки, намагайтеся не балувати своїх крихіток продуктами з кількістю добавок. Самі робіть солодощі з фруктів!

Як уникнути харчової алергії

Як уже згадувалося, розумне ставлення до незнайомої їжі — єдино бездоганна профілактика. Будьте особливо обережні на відпочинку в закладах громадського харчування. Звичайно, нікому не хочеться їсти картоплю, коли в меню є риба і морепродукти, яких зазвичай так не вистачає в раціоні.

Але краще не ризикувати далеко від дому. Не полінуйтеся дізнатися, які інгредієнти містять ті чи інші страви, щоб ваш відпочинок не перетворився на суворе випробування за тридев’ять земель від рідного краю.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: