Вхiд на сайт
Авторизацiя

Експерт пояснив причини літнього зміцнення гривні та розповів про тривожні сигнали

Експерт пояснив причини літнього зміцнення гривні та розповів про тривожні сигнали


Майже рік немає причин для девальвації гривні. Навпаки є всі передумови для її стабільності і навіть зміцнення національної валюти. Хоча є дуже тривожний сигнал. Таку думку висловив економічний експерт Андрій Новак.

За словами експерта, укріплення гривні щодо долара пояснюється кількома факторами. Причому всі три фактори, які формують курс, майже рік мають позитивні тенденції.

По-перше, зовнішньоторгівельний експортно-імпортний баланс. Він, як зазначає Новак, більш-менш стабільний.

По-друге, платіжний баланс, який, крім торгівлі, враховує прямі фінансові потоки грошей.

Завдяки досить масштабній зовнішній фінансовій підтримці, яку Україна отримала з різних джерел, у нас платіжний баланс плюсовий. Підтвердження цьому – незначне зростання золотовалютних резервів НБУ. Зараз ЗВР складає понад 16 мільярдів доларів,
– зауважив експерт.

По-третє, державний борг. В 2015 році, нагадав Новак, завдяки зовнішнім партерам Україна добилась реструктуризації державного боргу, який наразі не тисне на курс гривні.

Є ще додатковий фактор зміцнення гривні саме зараз. Це сезонний фактор відпусток. Через низький рівень доходів переважна кількість українців відпочиває не за кордоном, а в Україні. Люди здають свої заощадження в доларах, щоб поїхати у відпустку. Відповідно, зміцнюється гривня, – підкреслив він.

На думку Андрія Новака, ситуація з курсом гривні, як мінімум, повинна бути стабільна до кінця року. Хоча є дуже тривожний сигнал.

"В бюджетній резолюції на 2017 рік уряд заклав подальшу девальвацію гривні. Причому дуже серйозну. Сьогодні курс гривні до долара складає 24 до 1. Тоді як уряд заклав курс 27,2 до 1. Це означає, що уряд і НБУ хочуть штучно девальвувати гривню, оскільки об’єктивних причин для падіння немає", – наголосив він.

Такою штучною девальвацією гривні, вважає Новак, Кабмін хоче одночасно виконати два завдання. Перше – задовольнити апетити фінансово-промислових груп, в яких продукція, в основному, експортна. Друге – через інфляційний ефект наповнювати державний і місцевий бюджети.

Останні два роки уряд звітував про виконання і перевиконання бюджету, який досягався завдяки інфляційного ефекту. В 2015 році офіційна інфляція склала 50%, отже "перевиконання" бюджету на 40% — це інфляційний ефект, – зазначив він.

Очевидно, зазначає експерт новий уряд хоче йти найлегшою дорогою і за рахунок інфляції виконувати бюджет.

"Те, що це негативно впливає, на платоспроможність населення, не є предметом турботи Кабміну", – наголошує Новак.

Високий курс гривні щодо долара експерт називає багаторічною неправильною курсовою політикою, яка була спрямована на те, що час від часу девальвували гривню заради інтересів експортерів.

В підсумку, хто з наших експортерів конкурентоспроможний на зовнішньому ринку? Жоден. Ця політика приносила доходи власникам фінансово-промислових груп, – підкреслив Новак.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що з середини березня 2016 року Нацбанку вдалося зміцнити курс гривні до долара на 7,4%.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: