Вхiд на сайт
Авторизацiя

Куди податися: хто в Україні заробляє найбільше

Високою, як кажуть hr-експерти, вважається зарплата більше 10 тисяч гривень, в той час як українці хочуть заробляти від 20 тисяч

Куди податися: хто в Україні заробляє найбільше


В Україні середня заробітна плата одна з найнижчих в Європі. У той час як в Білорусі середньою вважається зарплата в 450 доларів, велика частина українців, за даними Держстату, отримують зарплату менше 200 доларів. Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, хто в Україні отримує найбільші зарплати і як знайти високооплачувану роботу.

Ситуація на ринку праці: скільки заробляють українці

В Україні, за даними Державної служби статистики, середня зарплата наближається до 5 тисяч гривень. Так, в травні українцям платили 4 тисячі 984 гривні. Найбільше заробляють в авіаційному транспорті (близько 25 тисяч гривень), а найменше - листоноші і медики (2700 і 3070 гривень відповідно).

При цьому в 13 областях України середній заробіток не досягає і 4 тисяч гривень. Найменше заробляють у Тернопільській області. Тут середня зарплата перебуває на рівні 3 259 гривень, а найбільше в Києві - 7879 гривень.

Куди податися: хто в Україні заробляє найбільше


За даними порталу Work.ua, найвищі зарплати пропонують керівникам вищої ланки (від 14 тисяч гривень), на другому місці ріелтори (8976 гривень), а слідом за ними IT-шники (в середньому вони заробляють 8 тисяч гривень).

HR-експерт Олександр Білоус пояснює: реальна зарплата керівників вищої ланки може досягати і 100 тисяч гривень, проте багато роботодавців частина грошей виплачують "в конвертах". Наприклад, на даний момент все ще актуальна вакансія директора провадження у рибопереробки в місті Бобринець Кіровоградської області. Щомісячна зарплат – 100 тисяч гривень. Кваліфіковані IT-шники, за словами Олександра Білоуса, можуть заробляти від 800 до 2000 доларів (20 – 50 тисяч гривень). Високою, за словами експерта, в Україні вважається зарплатат від 10 тисяч гривень.

Як знайти високооплачувану роботу: поради експерта

Вивчити англійську мову. Олександр Білоус пояснює, український бізнес намагається зайняти свою нішу на міжнародних ринках, крім того, багато комплектуючі доводиться закуповувати за кордоном, а всі міжнародні переговори ведуться англійською мовою. "Звичайно, я б порадив вивчити англійську, а ще краще опанувати ділову англійську", - говорить експерт.

Закінчити престижний ВНЗ. За словами експерта, вища економічна освіта дозволить потенційним претендентам претендувати на керівні посади в бізнесі. Крім того, навчання необхідно постійно продовжувати (за допомогою бізнес-шкіл, освітніх програм).

Стати експертом в своїй сфері. "Перша робота не буде з гідним заробітком. Потрібно не боятися починати з малого. Головне - ставити собі цілі і досягати їх реалізації. Я б порадив, наприклад, інженеру, перш ніж претендувати на посаду головного інженера, стати старшим інженером, провідним фахівцем, домогтися маленьких успіхів, реалізувати проект. А вже потім шукати собі керівну посаду. Це повинен бути досвід від 5 років, в цей час потрібно дуже активно вчитися, стати кращим в своєму відділі, департаменті", - розповідає Олександр Білоус.

Знайти свою нішу. HR-експерт упевнений: для того, щоб отримувати високу зарплату, потрібно знайти сферу діяльності, яка буде не тільки приносити задоволення, а й мати перспективи на українському ринку. Згідно з прогнозом Мінекономіки до 2018-го року, на ринку праці буде зростати попит на професіоналів у сфері інформації та телекомунікації, інженерів.

Скільки заробляють чиновники

Посадові оклади чиновників з 1 травня зросли на 10%. Їх зарплати підвищили згідно з новим законом про державну службу. Так, оклади держслужбовців повинні скласти: в органах центрального рівня - від 3,6 до 12 тисяч гривень, в областях - від 2,5 до 10 тисяч гривень, а на районному рівні – від 1,7 до 8,6 тисяч гривень.

HR-експерт Олександр Білоус пояснює: у "бюджетників" темпи зростання зарплат завжди будуть нижчими, ніж у приватному секторі: підприємці намагаються утримувати конкурентоспроможний рівень зарплат, а перед держорганами таке завдання не стоїть.

"Приватний сектор живе за законами ринку. Якщо співробітник компанії отримує менше, ніж платять у конкурента - він завжди буде замислюватися про те, щоб змінити робоче місце. Як показують дослідження, найчастіше українці змінюють роботу саме через низький рівень зарплат. У бюджетному секторі закони ринку не працюють", - пояснює експерт.

Поза законів ринку праці зросли і зарплати у парламентаріїв. Всього за один місяць зарплати нардепів підняли в три рази. За це українські політики повинні бути вдячні Володимиру Гройсману, який перед відходом в Кабмін підняв зарплати парламентаріям з 6 400 до 17 650 гривень.

Вже 5 травня Кабмін підняв зарплати секретарям і радникам (патронатної служби) президента, спікера, його першого заступника і заступника, адміністрації президента, апарату РНБО, прем'єр-міністра та інших держорганів. Так, радник президента, прес-секретар і уповноважені президента отримують оклад в сумі 9477 гривень. Оклад керівника секретаріату голови Верховної Ради становить 9046 гривень. Прес-секретаря, першого помічника спікера парламенту - 7754-8529 гривень.

Другий етап підвищення соціальних стандартів (а разом з тим і зарплат "бюджетників") заплановано в грудні. Попередньо передбачалося, що зарплати і пенсії зростуть на 6%, але недавно уряд заявив про плани підвищити їх на 10%.

Хто з чиновників отримують найбільші зарплати:

1 мільйон гривень – глава правління Укрнафти
400 тисяч гривень – глава Укргазвидобування Олег Прохоренко
100 тисяч гривень – глава Нацполіціі Хатія Деконаїдзе
146 тисяч гривень – глава Нацбанку Вікторія Гонтарєва

Українці хочуть заробляти 20 тисяч гривень

Згідно з опитуванням Міжнародного кадрового порталу hh.ua, заради високооплачуваної роботи українці готові навіть виїхати за кордон, працювати за ненормованим графіком і залишатися на ненависній роботі.

Опитування проводили в січні поточного року. У ньому взяли участь 3 282 респондента з різних регіонів України. В результаті, чверть опитаних назвали гідною зарплатою в 20 тисяч гривень і не менше. П'ята частина хотіли б заробляти не менше 30 тисяч гривень.

І стільки ж українців оцінюють гідне життя в 50 тисяч гривень щомісячного доходу. Примітно, що серед офісних співробітників попадається навіть невеликий відсоток тих, для кого гідне життя починається від 100 тисяч гривень на місяць і більше.

Інші ж респонденти виявилися скромнішими: один з 8 опитаних готовий задовольнятися зарплатою в 15 тисяч гривень, а один з 9 вважає достатньою суму в 10 тисяч гривень. При цьому тільки двоє з 100 опитаних назвали гідною зарплату в розмірі 5 тисяч гривень.

Крім того, за даними hh.ua, троє з п'яти опитаних, щоб отримати високооплачувану роботу, готові виїхати в іншу країну. У той же час більше половини згодні працювати ненормований робочий день. Тоді як кожен третій-четвертий офісний працівник буде займатися справою, до якою байдужий, а кожен шостий терпіти будь-які труднощі або працювати без вихідних.

Також в кадровому агентстві розповіли, що один з 12 опитаних заради гарного заробітку готовий працювати в іншому колективі, жертвувати особистим часом, дозвіллям і настроєм.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: