Вхiд на сайт
Авторизацiя

Замість субсидій - "гібридні" виплати: які нововведення планує уряд

Замість субсидій - "гібридні" виплати: які нововведення планує уряд

Український уряд має намір підштовхнути громадян до заощадження енергоресурсів.

Про це у коментарі сайту "24" сказав експерт Енергетичної групи Реанімаційного пакету реформ Святослав Павлюк.

За його словами, українські споживачі, що отримують субсидії, не є мотивованими економити. «Вони платять, грубо кажучи, своїх 150 гривень, решту за них оплачує уряд. Люди ніколи не економлять енергію, вони найкраще вміють економити гроші, причому виключно свої. Тому якщо їх не мотивувати якимось чином економити наші гроші, щоб вони відчули, що це також і їхні гроші, то нічого не відбудеться», — пояснив експерт.

«Концепція, яку пропонує в порядку експерименту Мінпалива плюс Мінсоц, — каже Павлюк, — така, що треба не видавати субсидії людям грошима, але видати їм премії після закінчення опалювального сезону, якщо вони зекономили. Така гібридна концепція. Така монетизація субсидій плюс часткове преміювання людей, які все-таки зекономили, загалом для України є виграшною тенденцією», — вважає експерт.

Він додав, що є прихильником того, щоб дати людям гроші і перестати "нянькатись".

«Але біда в тому, що там грошей немає. Це все взаємозарахами. Це найбільший виклик. У нас є фізично газ, котрий поставляється в рамках клірингового розрахунку українськими виробниками, але немає грошей, бо вони платять газом, частина ренти і так далі. Але немає фізично грошей. Це найбільша проблема — як в цю систему "вдути" гроші, щоб вони потекли по ланцюжку», — пояснив Павлюк.

Експерт відзначив, що система монетизації планується на кінець наступного опалювального сезону, тому що цього року вже запізно її починати. Об'єм зекономлених грошей можна буде оцінити лише після наступного опалювального сезону.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: