Вхiд на сайт
Авторизацiя

В уряді готують новий законопроект про реформу пенітенціарної системи

В уряді готують новий законопроект про реформу пенітенціарної системи


В уряді готують законопроект, який повинен покращити умови праці працівників та утримання засуджених у в'язницях. Про це у своїй статті для DT.UA пише Микола Мирний.

За словами автора статті, спочатку законопроект «Про пенітенціарну систему» розроблявся спільно з Реанімаційним пакетом реформ та Консультативною місією ЄC в Україні. Перша версія документа, однак, не підійшла Міністерству юстиції і тоді новий проект експерти почали опрацьовувати повторно, разом з представниками Мін'юсту.

Як зазначається, в тексті проекту декларується відхід від каральної мети на користь реабілітації ув'язнених. Так, автори законопроекту прагнуть скасувати безпідставні заборони: стаття 4 документа передбачає, що обмеження прав і свобод засуджених та осіб, взятих під варту, повинні передбачатися законом. «Уперше за історію кримінально-виконавчого законодавства створюється так звана лімітативна клаузула. Вона передбачає, що обмеження повинні бути мінімальними, а цілі - обґрунтованими», – вказує автор.

Автори законопроекту прописали новий механізм умовного звільнення, подібний до того, який діє в скандинавських країнах. Так, засуджених повинні звільняти автоматично після відбуття ними певного терміну, якщо немає високого ризику вчинення ними нових злочинів на волі.

Документ також передбачає спеціальний механізм дострокового звільнення для осіб, засуджених на довічне ув'язнення.

У той же час, у другій редакції законопроекту звузили можливості громадського контролю пенітенціарних установ (зокрема з боку ЗМІ, для яких запропоновано ввести акредитацію, та помічників народних депутатів, які працюють на громадських засадах). Мін'юст також не планує передавати медичне забезпечення в місцях позбавлення волі Міністерству охорони здоров'я. Відомство хоче створити для цього окрему державну установу.

За словами автора, остаточний текст законопроекту в уряді планують підготувати восени.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: