Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українським водіям доведеться міняти права: як це працюватиме

Українським водіям доведеться міняти права: як це працюватиме
Згідно з Угодою про Асоціацію з Євросоюзом, водійські права в Україні повинні відповідати стандартам ЄС. Новий документ буде визнаватися іншими країнами. Проте термін дії посвідчення значно скоротиться, а деяким водіям доведеться кожні п’ять років проходити перенавчання.

Нові вимоги найбільше торкнуться водіїв автобусів і вантажівок. Перша директива 2006\\126\\ЄС відноситься до водіїв легкових авто. Головна зміна – новий термін дії посвідчення. Зараз права, видані до 2011 року, – безстрокові, права після 2011-го потрібно міняти кожні 30 років. За правилами ЄС права будуть дійсні 10-15 років. Наприклад, в Австрії, Фінляндії, Німеччині, Кіпрі, Польщі, Греції та Словаччині документ дійсний 15 років. В інших країнах – 10 років.

Для повторного отримання прав потрібно буде пройти медогляд. За словами експерта Українського центру європейської політики Світлани Майструк, у країнах Євросоюзу – це в основному перевірка зору у окуліста чи огляд у лікаря з транспортної медицини. Водії старші за 50 років будуть проходити медогляд частіше – раз на три-п’ять років. Додаткових перевірок водіям легковиків проходити не доведеться.

“Заміна водійських прав – це тільки адміністративна міра. Вона не вимагає іспитів. Тобто людина здає іспит тільки один раз”, – пояснює Світлана Майструк.

Також в новому посвідченні водія може з’явитися чіп. На нього будуть записуватися дані водія та історія правопорушень. Також він служить додатковим захистом від підробок. Однак цю умову Україна не зобов’язана виконувати.

Також будуть нові вимоги до водіїв мопедів і мотоциклів. Їм можуть підвищити вік водіння до 16-18 років і зобов’яжуть складати тести. Водити великі мотоцикли українцям можуть дозволити з 24 років.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: