Вхiд на сайт
Авторизацiя

Головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні розповів про особливості педіатрії (ФОТО)

Головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні розповів про особливості педіатрії (ФОТО)


Діти – це майбутнє нації. А здорові діти – квітуче майбуття народу. Принаймні про охорону здоров’я маленьких ужгородців можна не турбуватися, адже в дитячій клінічній лікарні міста створені всі умови для того, щоб юні пацієнти швидко ставали на ноги.

Напередодні Дня медичного працівника, який відзначаємо 18 червня, ми поспілкувалися з головним лікарем Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні Ігорем Рошком – про педіатрію в обласному центрі Закарпаття та медицину в цілому.

Ігор Гаврилович у цій галузі працює вже 31 рік, 8 з яких – очолює дитячу лікарню в Ужгороді. Медик переконаний: для того, щоб головний лікар знав, як треба обстежувати та лікувати, найперше він має бути фахівцем своєї справи.

Головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні розповів про особливості педіатрії (ФОТО)


- Пане Ігорю, чим для Вас є медицина?

- Медицина – це взагалі покликання. Думаю, навряд можна бути лікарем, який повністю віддає себе роботі, якщо не любити цю справу і тих пацієнтів, що до тебе звертаються. Тому добре, коли професія приносить задоволення і є улюбленою. Це наповнює особливим змістом не тільки робочу діяльність, а й життя загалом.

- Навіть в улюбленій роботі трапляються труднощі. Що є найскладнішим у професії лікаря?

- Взагалі професія лікаря є надзвичайно складною. Практично ніхто не приходить у лікарню з радісними новинами (хіба що перед випискою, коли вже одужали). Як правило, звертаються з проблемами, поганим настроєм, у стані депресії. Пацієнти завжди сподіваються на те, що після зустрічі з лікарем вони підуть додому як мінімум окрилені надією, якоюсь позитивною енергетикою. Дуже часто лікар, чи то сімейний, чи вузький фахівець у клініці (той же хірург, наприклад) стикається з болем пацієнтів, їхніми стражданнями, з їх величезними проблемами. Нерідко доводиться частково перебирати ці проблеми на себе, щоби передати хоч якусь впевненість. Відповідно за день лікар іде додому повністю виснажений тією роботою. А якщо додати до цього й шкідливі умови – безпосередній контакт з інфекційними та вірусними хворими, носіями небезпечних хвороб, то лікар, на відміну від представників інших професій, зазнає небезпеки стосовно власного здоров’я.

- Маленькі пацієнти потребують особливого підходу. Чому обрали педіатрію?

- Я розпочинав роботу як дитячий реаніматолог. Майже 15 років пропрацював в Ужгородській міській клінічній лікарні, мав відповідні чергування і працював там як анестезіолог-реаніматолог. Але з часом трохи змінив свою кваліфікацію і став дитячим пульмонологом, а потім уже продовжував роботу в якості педіатра. Діти хворіють частіше від дорослих людей, їх потрібно постійно тримати під наглядом, особливо в перші дні хвороби. Якщо говорити про переваги педіатрії, то насправді багато позитиву дає саме ця спеціальність. Коли бачиш, як дитина одужує, як вона випромінює позитивні емоції, коли і батьки задоволені – це безцінно. Тоді педіатр спостерігає значно більше радості в очах, ніж, наприклад, ті лікарі, які працюють зі старшим поколінням, коли захворювання часто прогресують, зокрема і через вік.

- Все ж коли діагноз надзвичайно складний, як обнадіюєте?

- Останнім часом ми спостерігаємо позитивні зміни - у нашій країні впроваджені протоколи обстеження і лікування хворих. Це так звані клінічні протоколи, які побудовані на відповідних стандартах і передбачають, що кожний діагноз, який ми визначаємо, уже має зафіксований об’єм обстеження та лікування. У такому разі це зроблено для того, щоб стандартизувати і підняти на найвищий рівень повноту обстеження і лікування кожного діагнозу в будь-якій точці України і, відповідно, будь-яким лікарем. Якщо медик запідозрює якийсь діагноз і користується тими методами обстеження, що необхідні, то в принципі не повинно бути великих проблем. Якщо у нас є визначений план лікування, і ми разом із батьками хворої дитини працюємо над його реалізацією, то, звичайно, ця ситуаціє вже є оптимістичною. Адже коли ми лікуємося, то видужуємо.

- Що думаєте про медичну реформу, яку впроваджують в Україні? Які зміни вважаєте доцільними в цій галузі?

- Я думаю, всі медики вже давно за те, щоб змінити залишки старої радянської системи охорони здоров’я. Взагалі престижність професії лікаря останнім часом різко знизилася. Сьогодні маємо певні вакансії, на які вже роками не можемо знайти бажаючих працювати. Це – і дитячий реаніматолог, лікар лікувальної фізкультури, який необхідний, аби формувати індивідуальні плани реабілітації дітей-інвалідів і займатися з ними. Тобто є цілий ряд таких професій, включаючи рентген-лаборантів, деяких медсестер, які працюють щодня на роботі в поліклініці. Спостерігаємо відтік навіть санітарок, котрі завжди хотіли працювати, а тепер за такі зарплати не хочуть. Для того, щоби професію медичного працівника зробити більш привабливою, найперше однозначно повинне бути підвищення заробітних плат. По-друге, відповідно до тих протоколів, які затверджуються, має бути наповнення медзакладів відповідним технологічним медичним обладнанням. Необхідною є повна комп’ютеризація лікарень для того, щоб були електронні історії хвороб та картки пацієнтів, аби можна було віддалено записуватися на прийом до лікаря, щоб та інформація зберігалася в електронному варіанті. Далі потребує узгодження законодавча база – щоб одні законодавчі акти не заперечували інші. Відповідно потрібна реформа й навчання у вищій школі, тому що наразі підготовка молодих лікарів не є достатньою, вони не ознайомлені з протоколами, не допрацьовуються програми підготовки студентів, інтернів і т.д. Напевно, потрібна і реформа, що стосувалася б всієї фармакологічної галузі: і забезпечення ліками, і можливий вибір пацієнтами кращих аналогів медикаментів, а не лише тих, які за тендером дешевші, але можуть бути гіршої якості. Тобто реформа назріла вже давно і всі ми за ці зміни.

- А що стосується педіатрії?

- Лікування маленьких пацієнтів завжди прописувалося всіма документами: починаючи від постанов Кабінету Міністрів – і закінчуючи наказами профільного Міністерства охорони здоров’я про безкоштовне лікування дітей. Часто наші пацієнти, особливо раннього віку, як правило, мають молодих батьків, що не надто забезпечені фінансово. Нерідко ми спостерігаємо, що навіть у благополучних сім’ях лікувати дітей амбулаторно є досить складно. Тому, якщо нова реформа передбачає пакет послуг, що будуть абсолютно безкоштовні, мається на увазі первинна ланка – обслуговування сімейним лікарем, невідкладна швидка допомога та ургентна допомога в стаціонарах, ми, педіатри, хотіли б, аби консультативна допомога в спеціалізованих дитячих поліклініках теж була безкоштовною (а не спільного фінансування з боку батьків та держави). Це саме має стосуватися і хронічних хворих: на туберкульоз, онкологічні захворювання, яких є достатньо, зокрема в Ужгороді. У нашій лікарні є реабілітаційне відділення, яке тепер почало активне літнє оздоровлення з використанням гідрокінезотерапії, підводного та звичайного масажів, ЛФК, лікування в кімнатах штучного мікроклімату (спелеотерапії). І якщо воно сьогодні проводиться цим всім диспансерним діткам, зокрема й інвалідам, безкоштовно, то ми би хотіли, щоб ця медична реформа передбачала це безоплатне лікування і надалі.

- Нещодавно в Ужгородській дитячій клінічній лікарні було здійснено чимало ремонтних робіт. Розкажіть про них.

- Упродовж попередніх років ми спостерігали поступове зниження фінансування охорони здоров’я: іноді навіть не вистачало коштів на заробітну плату. Те, що стосується матеріально-технічної бази, обладнання, ремонтів відділення – вже роками не проводилися не лише в нашій лікарні. Важка фінансова ситуація в районах області залишається. Проте за останні 2 роки ми отримали значну допомогу від міської ради. В Ужгороді лише минулоріч були здійснені серйозні ремонти в нашій лікарні, зокрема у відділенні захворювання органів дихання. Це – і реконструкція внутрішньої системи опалення, і ремонти вхідних дверей, було закуплене деяке медичне обладнання – за міські кошти, долучалися й спонсори, благодійники. Враховуючи цю ситуацію, ми серйозно покращили матеріально-технічну базу лікарні. Були розроблені заходи з економії споживання енергоносіїв. Внаслідок проведених капремонтів систем опалення була отримана суттєва економія коштів на оплату водопостачання, електропостачання та природного газу (від початку 2017-го року – 319 тисяч гривень). Міська влада обличчям повернулась до медицини і дофінансовує. Місто виконує свої бюджетні плани та зобов’язання, має певні кошти, які може використати не лише для ремонту доріг, але й доповнення медицини і приведення закладів у той вигляд і стан, який би був приємний для пацієнтів.

Головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні розповів про особливості педіатрії (ФОТО)


- І цього року планується ремонт у медзакладі?

- Так, зокрема плануємо провести капітальний ремонт приміщень відділення молодшого дитинства стаціонару ремонт і заплановані роботи в поліклініці із заміни внутрішньої системи опалення, яка би дала значну економію. Ми вже зекономили чимало грошей лише на енергоносіях, використовуючи різні підходи до енергозбереження: в 2015 році – це було 111 тисяч, торік – 323 тисячі і цього року за 5 місяців ми вже маємо 319 тисяч економії. І все через заміну батарей, зменшення об’єму води, яка нагрівається, грамотне регулювання тепла – це при тому, що в нас не було холодно в стаціонарі зовсім. Ну, і відповідно заміна електрообладнання на світлодіодні лампи, які використовують значно менше електроенергії. Тобто ми якраз працюємо у всіх цих відношеннях.

- Економно та ефективно.

- Так. Крім того, у нас за останні 3 роки спостерігається значне збільшення фінансування закупівлі медикаментів (якщо у 2015 році на ліки було виділено 803 тисячі гривень, то у 2016 році вже понад 1 млн 100 тисяч, цьогоріч передбачено 1 млн 600 тисяч гривень). Бачимо значне покращення – наша лікарня практично забезпечена ліками, окрім тих, які не потрапили у відповідні списки до закупівлі.

Ще маємо гарний майданчик для дітей, який дуже люблять і куди приходять відпочивати мами з дітьми – не лише ті, що лежать у нашій лікарні, а й просто з сусідніх будинків. І я, чесно кажучи, таких прикладів мало бачу. Заклади охорони здоров’я сприймаються з якимсь нальотом важкості й негативу, а в нас усе якось по-іншому. Тому люди із задоволенням приїжджають і відпочити, і набрати мінеральної води, що є в нас на території і яку ми даємо змогу набирати ужгородцям безкоштовно. Тому, я думаю, ми на правильному шляху.

- Що можете побажати колегам-медикам напередодні професійного свята?

- Найперше хочеться побажати лікарям здоров’я, щоб вони стежили і берегли себе. На особистому досвіді ми маємо показувати приклад пацієнтам, зокрема й правильного способу життя: не курити, не зловживати алкоголем, бути фізично активними. Тому що особистий приклад є найкращою пропагандою здорового способу життя. Хотів би ще побажати своїм колегам терпіння, витримки, а також співчуття до хворих, милосердя та любові – саме в такій послідовності. Тому що пацієнт або батьки хворих дітей сподіваються на те, що вони підуть від лікаря уже з якимсь позитивом, хочуть почути якусь оптимістичну новину та налаштуватися на боротьбу з тією хворобою чи станом. Відповідно до цього дуже важливим є милосердя, позитивне у ставлення до хворого. Оскільки пацієнти бувають різними, іноді потрібно мати багато терпіння, адже лікар мусить бути на висоті завжди.

Юлія МЕДЮХ



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (2)
Оксана Вертеш- Гапак 18 червня 2017 00:05
Не нравится 0 Нравится
Ігор Гаврилович- найкращий лікар!справжній висококваліфікований фахівець.Ми просто дуже його любимо.
Цитировать          1
Pacient 18 червня 2017 00:56
Не нравится 0 Нравится
Так все гарно написано. У професійності пана лікаря аж ніяк не сумніваюся,а от порядку в лікарні немає. Коли вже перестануть курити по туалетах??? Діти лежать з проблемами дихання, а в коридорах дим! Жах.
Цитировать          2
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: