Вхiд на сайт
Авторизацiя

Програма «Доступні ліки»: як на Закарпатті отримати безкоштовні медикаменти

Програма «Доступні ліки»: як на Закарпатті отримати безкоштовні медикаменти
Як повідомляв «Закарпатський кореспондент» раніше, з початку квітня в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки». Згідно з таким нововведенням громадяни можуть безкоштовно або з незначною доплатою отримувати ряд необхідних медикаментів. До таких належать групи препаратів, виписаних для пацієнтів, які страждають від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Сьогодні, 24 квітня, в прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг на тему «Реалізація в Закарпатській області програми «Доступні ліки».

Начальник управління лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА, обласний терапевт Ольга Чемет розповіла:

Програма «Доступні ліки»: як на Закарпатті отримати безкоштовні медикаменти«Усім відомо, що хвороби серцево-судинної системи домінують у структурі інвалідності і смертності в Україні. Прийнята схема лікування має такий вигляд: є 4 групи препаратів, які є базисними при призначенні хворим із захворюваннями серця. Всі ці групи включенні в державну програму «Доступні ліки». Крім того, якщо виникає запитання, чому взято до уваги саме цукровий діабет ІІ типу – це «лагідний мовчазний звір», який запускає гострі проблеми серцево-судинної системи. Держава зробила всі умови, щоб громадяни могли систематично лікуватися і мінімалізувати ускладнення хвороб. Пацієнт має розуміти, що завжди краще хвороби лікувати в ранньому стані, хронічні захворювання підліковувати систематично. Тоді ми зможемо за деякий час покращити показники хворих, які є зараз».

Державна програма «Доступні ліки» поширюється на 21 лікарський засіб. Ринок цих препаратів передбачає 157 торгових назв медикаментів, на які регулюються або відшкодовуються кошти. Ряд препаратів громадянин отримує безкоштовно, у 20% платить копійки, і є кілька таких, за які треба заплатити частину суми.

Щоб отримати необхідні ліки, хворі повинні звернутися до свого лікаря, який на спеціальному рецептурному бланку випише лікування. Уже в аптеці з спеціальним знаком програми «Доступні ліки» громадянин зможе отримати медикаменти потрібної групи. Важливо й те, що вибір залишається за пацієнтом: або отримати безкоштовний препарат, або такий, за який треба частково доплатити.

Програма «Доступні ліки»: як на Закарпатті отримати безкоштовні медикаменти Іван Гуштан, заступник директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА, зазначив: «Зараз для реалізації програми виділено більше 16 мільйонів гривень. Ця сума буде розподілена на аптеки області. Визначено 18 розпорядників коштів, з якими аптечні пункти можуть укласти договори».
Наразі уже близько 100 договорів укладено, більше 200 аптек долучилися до програми.

Важливо розуміти, що це не є однократною акцією. Наприклад, усі пацієнти із хронічними захворюваннями потребують регулярного лікування. Якраз це визначатиме, хто з хворих буде отримувати ліки постійно. У таких випадках лікар може виписати лікування навіть на кілька місяців.

Сьогодні на Закарпатті існує 772 аптеки, з них більше 200 беруть участь у програмі та забезпечені потрібними матеріалами. Значна частина препаратів уже є наявними, проте й при їхній відсутності можна замовити медикаменти і отримати їх за день-два.

Наразі уже близько чотирьох тисяч рецептів отоварені. Як повідомили на брифінгу, програма розрахована на тривалий період.

Зауважують, що за цей час можна буде побачити прихильників такого лікування, за кілька років – зменшення хворих, а в перспективі – і зменшення смертності в Україні.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: